Софтуер разкри милионери сред уличните търговци

Уличната търговия в Индия може да е много печелившо занимание
(снимка: CC0 Public Domain)

Стотици индийски улични търговци се оказаха тайни милионери. Това беше разкрито при одит с използване на софтуер за големи данни. 250 улични продавачи на храни и други стоки си купили скъпи къщи и коли, укривайки данъци.

Когато чуят думата „милионер”, хората си представят стереотипния образ на бизнесмен в костюм и скъпа кола, който обича изискани вина, луксозни бижута, разкошни жилища и частни самолети.

Но както се оказва, в Индия има стотици обикновени граждани-милионери, които са на видно място и въобще не се вписват в стереотипите. Индийските данъчни власти са установили, че над 250 улични търговци всъщност са милионери. И това само в един град – Канпур.

Сред тях са продавачи на плодове и зеленчуци, собственици на малки аптеки, хранителни магазини, колекционери на различни вещи и др. Всички те по някакъв начин са укривали данъци в продължение на години, съобщи Dnaindia.

Тайните милионери са натрупали и похарчили над 375 милиона кроре рупии (около 50,1 млн. щатски долара) само за закупуване на недвижими имоти. Одитът е установил също, че някои събирачи на скрап притежават три или повече превозни средства. Мнозина са собственици и на големи земеделски парцели.

Милионерите са успели да скрият своето богатство, докато данъчните власти не започнали проверка със софтуер за работа с големи данни. Поне 65 собственици на хранителни магазини и фармацевти дори не са регистрирали бизнеса си.

Някои са криели милионите си, като записвали закупеното имущество на членове на семейството, други използвали различни сиви схеми. Но в крайна сметка софтуерът разкрива истинското им състояние.

Коментар