Софтуер разкри милионери сред уличните търговци

Уличната търговия в Индия може да е много печелившо занимание
(снимка: CC0 Public Domain)

Стотици индийски улични търговци се оказаха тайни милионери. Това беше разкрито при одит с използване на софтуер за големи данни. 250 улични продавачи на храни и други стоки си купили скъпи къщи и коли, укривайки данъци.

Когато чуят думата „милионер”, хората си представят стереотипния образ на бизнесмен в костюм и скъпа кола, който обича изискани вина, луксозни бижута, разкошни жилища и частни самолети.

Но както се оказва, в Индия има стотици обикновени граждани-милионери, които са на видно място и въобще не се вписват в стереотипите. Индийските данъчни власти са установили, че над 250 улични търговци всъщност са милионери. И това само в един град – Канпур.

Сред тях са продавачи на плодове и зеленчуци, собственици на малки аптеки, хранителни магазини, колекционери на различни вещи и др. Всички те по някакъв начин са укривали данъци в продължение на години, съобщи Dnaindia.

Тайните милионери са натрупали и похарчили над 375 милиона кроре рупии (около 50,1 млн. щатски долара) само за закупуване на недвижими имоти. Одитът е установил също, че някои събирачи на скрап притежават три или повече превозни средства. Мнозина са собственици и на големи земеделски парцели.

Милионерите са успели да скрият своето богатство, докато данъчните власти не започнали проверка със софтуер за работа с големи данни. Поне 65 собственици на хранителни магазини и фармацевти дори не са регистрирали бизнеса си.

Някои са криели милионите си, като записвали закупеното имущество на членове на семейството, други използвали различни сиви схеми. Но в крайна сметка софтуерът разкрива истинското им състояние.

Коментари по темата: „Софтуер разкри милионери сред уличните търговци”

добавете коментар...

  1. ....

    Всички знаем,че учители стават едни от слабите ученици в училище.Ще ми се говори за достойнство

  2. ....

    Нима е недостойно да си продавач

  3. Емил Стоянов

    При цена на частни уроци 30 за 45 минути и групи до 10 деца,не съм убеден че са за оплакване.

  4. Stanley

    За Пазарджик не знам,но в Пловдив учителите дават уроци на частно,за можещите и знаещи тарифата е 30-50лв на астрономически час…Познавам учител по езикова подготовка,който работи и като лицензиран преводач,там е на страница…та няма как да станат касиери.

  5. Морска сирена

    По-важният урок би бил, че срамна работа няма.И че изкараните с труд пари не могат да накърнят човешкото ти достойнство.

  6. Морска сирена

    По-важният урок би бил, че срамна работа няма.

  7. Ралица

    Защото са учителки и не искат учениците им да ги видят като касиерки. Нарича се достойнство.

  8. Честни, колко да са честни

    Всъщност ,да – не съм чул учителка да е милионерка. И накратко ще разкажа една случка : Когато в Кауфланд Пазарджик се опитахме да намерим касиерки за трите вечерни най-натоварени часа, обявихме Добро заплащане на час и очаквахме наплив именно от учителките, които работят от 8 до 13.00 и се оплакват от заплащането. Както е казала Айшето “А дано, ама надали” Нито една не потърси допълнителна работа при нас. Защо ли?!

  9. Честни сини очи

    Не си мислете , че нашите зеленчуко продавачи и не само те , не са милионери.Поне тези , които познавам имат по 2 и 3 апартамента в София. Хората , които им работят се осигуряват на 4 часа.Въобще , пей сърце. Да сте чули някоя учителка да е станала милионерка ?

Коментар