Мастила за принтери са по-скъпи от луксозно шампанско

Домашните принтери се превърнаха във важен уред за дома покрай пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Проучване на британската потребителска организация Which? установи, че марковите мастила за принтери остават „поразително” по-скъпи от тези, произведени от трети страни. В някои случаи мастило за принтер може да е по-скъпо от луксозно шампанско, сочи проучването.

Немарковите касети с мастила за принтери се представят по-добре от своите брандирани аналози, сочи още наблюдението на „Which?”. Производителите обаче настояват клиентите да не използват мастила на трети фирми. Някои дори въвеждат технологични средства за блокиране на работата с „чужди” мастила.

Домашните принтери се превърнаха във важен уред за дома покрай пандемията. Те са нужни на много хора, които работят или учат дистанционно, отбелязва BBC в репортаж за проучването.

Which? е изследвала 10 000 потребители, които притежават мастилено-струйни принтери в дома си. Половината от запитаните казват, че използват принтера си поне веднъж седмично.

Организацията е правила подобни проучвания и в миналото, а тази година стига до заключението, че все още има „зашеметяващи разлики в разходите” между собствените марки мастила и тези, доставяни от трети страни. По-конкретно: мастило, закупено от производителя, може да е до 286% по-скъпо от мастило на трети доставчик!

Едновременно с това на пазара има принтери, които разполагат с вградена система за автоматично блокиране на работата, ако в машината се постави касета от „чужд” производител. Разпознаването става по вградените в „оригиналните” касетки чипове.

Някои производители пък популяризират „одобрени”, „оригинални” или „гарантирани” касети от своите уебсайтове и в ръководствата с инструкции.

Това оставя потребителите объркани, коментира Which?. Според данните, 56% от запитаните казват, че биха използвали само марково мастило, като 39% избягват мастила на трети страни поради опасения, че няма да работят в принтерите им.

В същото време хората дават сходни оценки за качество на печат за оригиналните мастила и за мастилата на трети страни. „Установихме, че има много продукти на трети страни, които дори превъзхождат своите маркови аналози, коствайки малка част от цената”, казва Адам Френч, експерт от Which? по правата на потребителите.

По неговите думи, определянето на мастилото, което човек ще постави в принтера си, трябва да бъде „личен избор, а не задължение, продиктувано от марката на принтера”.

В своя защита производителите казват, че „оригиналните” мастила са проектирани и тествани за работа със съответните машини и за тях фирмите могат да гарантират, че „тези мастила няма да повредят принтера”.

Коментари по темата: „Мастила за принтери са по-скъпи от луксозно шампанско”

добавете коментар...

  1. пепа

    дори и само с оригинални мастила на 5 бр. ХП 8620 им засъхнаха главите по едно и също време и нямат отпушване

Коментар