Гледането на видео за природата прогонва стреса

Нивата на стрес у хората могат да бъдат намалени с изображения и звуци от природата
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Университета в Юта проведоха изследване с цел да установят ефекта от гледането на видеоклипове за природата върху психичното здраве на хората. Любопитен факт е, че в проучването са участвали затворници.

Оказва се, че само няколко минути гледане на видеоклипове с естествената среда или слушане на звуците на природата може да намали нивата на стрес, съобщи MedicalXpress. Изборът на затворници за целите на изследването не е случаен – често гледането на видео е единственият начин за тях да видят природата.

Установено е, че изображенията на природата или възпроизвеждането на звуци от естествената среда намаляват физиологичните признаци на стрес при затворниците. Това стимулира и интереса им да научат повече подробности за местата, които са видели.

„Констатациите от това проучване също ни помагат да разберем как предоставянето на изображения от природата може да бъде от полза за други популации, лишени от достъп до природата”, споделя Налини Надкарни от Училището по биологични науки, един от авторите на изследването.

Надкарни се надява, че резултатите могат да бъдат приложени към хора в други институционални или лишени от природа среди, като например лечебни центрове, центрове за подпомагане на възрастни хора или дори кабинки без прозорци за офис служители.

Коментар