Чатбот свърза канадец с починалата му приятелка

Напредъкът в технологиите ни доближава до бъдеще, което доскоро смятахме за научна фантастика
(снимка: CC0 Public Domain)

Цялата тази история напомня сюжета на научно-фантастичен сериал. Канадски писател разговаря с годеницата си с помощта на чатбот, създаден в рамките на програмата Project December. Оказа се, че чатботът може да общува по същия начин като починалата приятелка на писателя.

Технологиите промениха света до такава степен, че вече ни позволяват да общуваме с мъртвите. По-точно, с техните виртуални копия. Те са толкова сходни, че е трудно да ги различим от живия човек.

Един от епизодите на поредицата „Черно огледало” разказва историята на жена, която, загубила съпруга си, решава да използва услуга за „съживяване” на мъртвец. Технологията анализира всички първични данни за човека, включително цялата му кореспонденция в социалните мрежи. В крайна сметка полученият чатбот може да говори точно като истинския си прототип.

В този епизод, разбира се, нещата не се ограничават до един чатбот – всъщност той повдига много по-важния въпрос за това какво ни прави хора, защото изкуствено тяло, съчетано с човешка реч, може да създаде усещане за комуникация с истински човек. Но това е съвсем различна история.

Описаните в „Черното огледало” събития са много вероятен сценарий за близкото бъдеще. Но историята на 33-годишния Джошуа Барбо, който загуби 23-годишната си годеница през 2012 г., показва, че това е възможно още днес.

През септември 2020 г. Барбо се регистрира в платформата Project December, която е способна да създава чатботове, обучени да общуват с текст, разказва историята San Francisco Chronicle. Тези програми могат например да говорят като Уилям Шекспир или други известни хора, като се учат от техните произведения.

Услугата се основава на невронни мрежи GPT-2 и GPT-3, създадени от общността OpenAI. С помощта на Project December Барбо успява да създаде виртуално „копие” на годеницата си Джесика – чатботът комуникира по същия начин като починалото момиче. Младият мъж е изумен и разказа историята си в Reddit, а начинът на използване на невронната мрежа изненада дори създателя на Project December.

Първият разговор с Джесика продължава 10 часа, но след това Барбо разговаря с бота по-малко в продължение на няколко месеца, тъй като услугата има ограничено време на ​​живот – „заряд”, след изразходването на който става невъзможно да се говори с програмата.

Накрая разговорът се оказва невероятно трогателен, но Джошуа не се привърза към бота, а напротив, успява да успокои чувствата си след трагедията. Някои хора обаче могат да злоупотребяват с този инструмент, рискувайки психично увреждане. Можем да си представим какво би станало, ако такава невронна мрежа се комбинира с човекоподобен робот.

Коментари по темата: „Чатбот свърза канадец с починалата му приятелка”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    El psy congroo…

Коментар