ИТ бизнесът ревизира заплатите на дистанционните служители

Големи ИТ фирми ще плащат по-малко на служителите на места, където е по-евтино да се живее
(снимка: CC0 Public Domain)

Служителите от различни бизнес области доказаха по време на първите пикове на пандемията, че постоянната работа от дома е жизнеспособно решение. Много компании очакват този начин на работа да се запази дори след озаптяване на коронавируса.

Фирмите от Силициевата долина обаче постоянно менят виждането си за това дали, как и доколко е добре да се работи от къщи. Някои от тях се опитват да „върнат” служителите по бюрата, отбелязва BBC.

Като част от експериментите, които големите ИТ фирми провеждат сега, Microsoft, Facebook и Twitter решиха да предлагат по-малко заплащане на служителите си на места, където е по-евтино да се живее. За сметка на това по-малки фирми като Reddit и Zillow заявиха, че ще за плащат еднакво, независимо къде се намират служителите им. Аргументът е, че това подобрява разнообразието.

Служителите на Google в САЩ, които предпочетат да работят от домовете си за постоянно, може да получат намаление на заплатите. Гигантската технологична компания е разработила „калкулатор на заплатите”, който позволява на служителите да видят „ефектите от работата от разстояние или работата от офис”.

Понастоящем Google няма планове за прилагане на правилата извън САЩ. „Нашите компенсационни пакети винаги са се определяли според местоположението и ние винаги плащаме максимално според местния пазар, където работи даден служител”, казва говорител на Google.

„Нашият нов инструмент за местоположение на работното място е разработен, за да помогне на служителите да вземат информирани решения за това от кой град или щат работят и как ще им се отрази, ако решат да се преместят или да работят отдалечено”, уточняват от Google.

Коментари по темата: „ИТ бизнесът ревизира заплатите на дистанционните служители”

добавете коментар...

  1. Диди

    Ами ще им калкулират ли харчавете за консумирана ел енергия, топло/студено, интернет и други за техника и консумативи, които правят работейки вкъщи за печалбата на някой друг?!!!! Да те жонэрим, ме когато си в къщи се отпускаш и работиш не 8 часа а повече и жива душа не важдаш защото си като затворник. Те ще хестят и от офиси, а народа тръгна да тъ рси по-големи жилища (с 2 офиса и класна стая, сполня и др).

  2. Ънанон

    Хаха, да ти ЕПМ

  3. Недялко

    А ако отиде на по-скъпо място увеличават му заплатата?

  4. еХперт

    Като си загубят най-добрите работници ще им дойде акъла в главата. Винаги по трудния начин.

  5. Anonymous

    Фашизъм и тоя сайт е от тъмното

  6. сашко

    това ли са, “мечтаните” работодатели, тоя дека работи от офиса и за 2 ст. работа не върши може да взима повече от този който работи и за още 2ма ама е в Аляска …. типично по американски …. аман

Коментар