Китай иска автопроизводителите да съхраняват данните локално

Умните коли като Tesla предизвикват безпокойство в китайското правителство
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайското правителство призова автомобилните производители да засилят защитата на данните и да осигурят съхранението им на територията на страната. Това може да означава, че дронове и автомобили с различни системи за подпомагане на водача ще загубят способността си да обменят данни с центрове, разположени извън Китай.

Съгласно актуализираната политика на Министерството на промишлеността и информационните технологии, автомобилните производители са длъжни да получат разрешение от регулатора, когато се наложи да експортират критични данни, както и преди обновяване на бордовите системи на превозните средства.

Понастоящем нарушаването на правилата, установени в новата разпоредба, не води до санкции за нарушителя, съобщи Ройтерс.

Инициативата идва на фона на общата загриженост на Пекин относно сигурността на данните, генерирани от автомобили, свързани към интернет. Умните коли като Tesla предизвикват безпокойство в китайското правителство. Сигурността на данните се превръща в проблем на националната сигурност, а политиките за поверителност се засилват все повече.

През април Китай публикува втора версия на проектозакона за защита на личната информация, който изисква технологичните платформи да въведат по-строги мерки за гарантиране на сигурното съхранение на потребителски данни. През септември ще влезе в сила Законът за сигурността на данните. Компаниите, които обработват „критична информация”, ще трябва да оценят възможните рискове и да представят отчети.

Коментар