Стив Джобс искал да създаде „нано” iPhone

Стив Джобс е разбирал нуждата на много хора от компактен смартфон, управляван с една ръка
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple е планира да пусне ултра-компактен смартфон, станал известен като „нано iPhone”, още през 2011 г. Мълвата за него кръжеше известно време в общественото пространство, подхранвана от разбирането, че някогашният главен изпълнителен директор Стив Джобс беше защитник на малките телефони.

Сега, благодарение на имейл, написан от Джобс през 2010 г., и разкрит покрай съдебните дела на Apple, се разбра, че компанията наистина е имала подобен проект, съобщи Arstechnica.

Тази година Epic Games и Apple се озоваха в съдебна схватка за бъдещето на екосистемата от приложения на iPhone. По време на съдебните производства няколко имейла, изпратени в рамките на Apple през годините, станаха публично достояние.

По-голямата част от коментарите относно тези писма са фокусирани върху различни изявления на ръководителите на Apple. Но наблюдателни журналисти откриха в едно от писмата план, който споменава за вътрешна презентация на „iPhone nano”.

За него е споменато в писмо на Джобс с дневен ред за среща на шефовете на фирмата относно продуктовите планове на Apple през 2010 г. В писмото се говори за появата на модели с LTE, за антени, процесори, камери и софтуер, както и за „план за нано iPhone”.

Последната точка от списъка на Джобс предполага, че водещият дизайнер на Apple Джони Айв ще покаже модел или рендер на новото устройство по време на предстоящата среща.

Изглежда в Apple са осъзнавали добре нуждата на много хора от компактен смартфон, който може лесно да се държи и управлява с една ръка. Елегантността и дискретността са черти, търсени от голяма част от феновете на марката.

След смъртта на Джобс обаче смартфон индустрията се втурна в точно обратната посока – все по-големи дисплеи, че даже и сгъващи се такива.

Коментар