Музиката е най-търсена функция в мобилните телефони

Световният пазар на мобилни телефони ще достигне един милиард продадени устройства през тази година. Прогнозата е на авторитетната компания за проучвания и анализи IDC.
Всеки от петте основни играчи в сектора отчита рекордни резултати през третото тримесечие на 2006-та. Nokia е на върха, следвана от Motorola, Samsung, Sony Ericsson и LG, сочат данните на IDC.
С най-голям принос за ръста са новите пазари, на които голям брой потребители за първи път си купуват мобилен телефон. Такъв пазар например е необятният Китай. На запад пък фактор за растежа е подмяната на вече остарелите телефони с нови, по-богати на възможности.
Тази година музиката е най-търсена характеристика от потребителите на мобилни телефони, установява анализът на IDC. Музикалните хендсети са пълно-функционални клетъчни телефони с вграден MP3 плеър. Те са атрактивни, тъй като съчетават в едно устройство комуникация и развлечение.
Всеки доставчик вече има в арсенала си музикален телефон, а потребителите масово са готови да купуват подобни устройства, твърди IDC. В дългосрочен план обаче анализаторите не са сигурни, че концепцията телефон-музикален плеър ще продължи да бъде актуална.
Музикалните телефони са по-големи и по-тежки от стандартните телефони и MP3 плеъри. Животът на батерията е друг фактор, който натежава като минус за тези хибридни устройства.
Обикновеният клетъчен телефон издържа около 20 часа на батерия в стендбай режим и около 4 часа разговори. Използването на един телефон като MP3 плеър в продължение на час може да остави притежателя му без време за разговори. Някои хибридни модели включват батерия с двоен капацитет, но това пък увеличава теглото им.
Засега са налице всички индикации, че нито по-голямото тегло, нито краткият живот на батерията могат да спрат устрема на производителите. Те продължават на атакуват потребителите с реклами на музикални телефони.
Зад цифрите за поредни рекорди в продажбите обаче остават скрити страховете от безжичния свят. Опасни ли са и колко мобилните телефони? Дали след 20 години няма да има масови заболявания от рак но мозъка? Предстои да се види…

Коментар