Роботи следят за спазване на ковид мерките в Сингапур

Роботът Ксавие ще изпълнява важната мисия на патрул в Сингапур
(снимка: HTX)

Сингапур е известен с това, че има строги закони и камери за видеонаблюдение в целия град-държава. В бъдеще там може би ще има и роботи, които ще следят за спазването на обществения ред.

Всъщност Сингапур вече започна да тества роботи на име Ксавие (Xavier), като накара няколко от тях да патрулират и оглеждат една обществена зона с голям пешеходен трафик, съобщи Engadget. През следващите три седмици роботите Ксавие ще наблюдават тълпите по Toa Payoh Central, за да следят за „неприемливо социално поведение”. Това включва „събиране на повече от пет души”, което противоречи на мерките за безопасност срещи Covid-19.

Наред с това роботите Ксавие ще дебнат за случаи на тютюнопушене в забранени зони и улична търговия без разрешително. Те ще следят за неправилно паркирани велосипеди и за всякакви мобилни устройства и мотоциклети, използващи пешеходните пътеки и тротоарите. Ако робот открие случай на някой от тези видове поведение, той ще предупреди командния център и след това ще покаже съответното съобщение на екрана си, за да извести обществеността.

Машините на публичната агенция HTX и нейни партньори са оборудвани с камери, способни да осигурят на командния център 360-градусов изглед. Те са в състояние да заснемат изображения при слабо осветление с помощта на инфрачервени камери и такива за слабо осветление. В същото време видеото, което заснемат, ще бъде анализирано чрез AI-система, за да се търси всичко, което може да изисква реакция от полицаите.

За да могат машините да се движат автономно в града, те са оборудвани със сензори, които им дават възможност да избягват както неподвижни, така и движещи се обекти, включително пешеходци и превозни средства.

Сингапур вече обяви плановете си да удвои броя на своите камери за наблюдение до 200 000 през следващото десетилетие. Местните власти смятат, че новите роботи могат да помогнат за допълнително разширяване на мерките за наблюдение и да намалят нуждата от полиция.

Коментар