Критикуват ProtonMail, че предала активист на полицията

Макар и супер-сигурна, електронната поща с криптиране от край до край не гарантира пълна анонимност
(снимка: CC0 Public Domain)

ProtonMail – имейл услуга, която се гордее със сигурността си чрез криптиране „от край до край” – бе подложена на остра критика, след като предаде IP адреса на френски климатичен активист на полицията в Швейцария.

Компанията е действала по искане на полицията, изпратено чрез Европол, съобщи TechCrunch. Френските власти са потърсили помощ от швейцарците за намирането на търсеното лице. Тъй като се намира в Швейцария, ProtonMail трябва да спазва законите на страната. Това включва предаването на IP адреси на потребители при „крайни наказателни дела”, според правилата за прозрачност на самата фирма.

Анди Йен, главен изпълнителен директор на Proton, посочи в блог публикация, че компанията е задължена да спазва местните закони. „В този случай Proton получи правно обвързваща заповед от швейцарските власти, която ние сме длъжни да спазваме”, пише той. „Нямаше възможност да обжалваме това конкретно искане”.

Въпросният случай е свързан с активист, който е наел търговски обекти и апартаменти в близост до парижкия площад Сен Марте. Според TechCrunch, протестът е започнал като местно недоволство заради джентрификацията в квартала, но бързо е прераснал в голямо протестно движение, стигнало до заглавията по френските вестници.

Йен отбелязва, че криптирането, което компанията прилага, не ѝ позволява да вижда съдържанието на акаунтите в ProtonMail и, че не знае самоличностите на своите потребители. В случая никой във фирмата не е знаел, че става дума за активист, ангажиран с климатичната кауза.

Коментари по темата: „Критикуват ProtonMail, че предала активист на полицията”

добавете коментар...

  1. Невярващ

    Разочароващо поведение. Паднаха ми в очите.

Коментар