Руски процесор Скиф влиза в таблети от нивото на iPad Air

Процесорът Скиф ще намери приложение в таблети и друга електроника
(снимка: CNews)

Серийна партида руски процесори „Скиф” вече е доставена на разработчици на софтуер и крайни устройства в страната. Чипът от линията „Мултикор” на Зеленоградския научно-производствен център „Електронни изчислителни и информационни системи” (НПЦ Елвис) стъпва на архитектура ARM и се произвежда по 28-нм технология.

Разработката на Скиф е извършена със субсидия от Министерството на промишлеността и търговията, което контролира и появата на крайни устройства с чипа, съобщи CNews. Платките, базирани на Скиф, включват предварително инсталирана операционната система Alt Linux и домашен офис пакет „My Office”.

Процесорът всъщност е SoC (система на чип) с оптимизирана архитектура за мултимедийни, навигационни и комуникационни приложения. Най-вероятно ще намери приложение първоначално в таблетите. Разработчикът твърди, че като производителност устройствата на база Скиф ще са от нивото на iPad Air (пуснат в края на 2013 г.), Samsung GalaxyTabA 10.1 SM-T515 (2019) и LenovoTabM10 PlusTB-X606F (2020).

Освен в таблети, чипът може да се използва в комуникационни устройства, телекомуникационно оборудване, интелигентни камери, едноплаткови компютри, роботи, системи с изкуствен интелект и в други сфери, където се изисква сложна обработка на информация при условия на ограничена консумация на енергия и поверителност на данните.

Скиф е четвърто поколение мобилни процесори на Елвис. Компанията обаче нарича новия си чип „първият руски процесор с ниска консумация за мобилна употреба или първият роден мобилен процесор от световна класа”, предвид мощността му и набора от софтуер, който може да работи с него (след „портиране”), тъй като стъпва на широко-разпространената ARM архитектура.

Инженерни образци на Скиф се появиха още през 2019 г. Първата серия с тираж от около 1000 броя дойде от чуждестранна фабрика през юли 2021 г. Първите пет тестови платки вече са при разработчиците, още няколко се очакват в рамките на един месец, а до ноември 2021 г. Елвис ще достави още около сто.

Компанията Байтерг планира да създаде „предсерийни” таблети на база Скиф до май-юни 2022 г. Производствена партида може да се появи до края на 2022 г. Продуктите едва ли ще достигнат масовия пазар. Публичният сектор, като училища и медицински организации, се разглежда като основен потребител на таблетите от Байтерг.

Скиф включва четири ядра Cortex-A53 (ARMv8 64-битова архитектура), контролер Мултикор, високопроизводителен двуядрен DSP клъстер ELcore-50 с хардуерна поддръжка на функции за обработка на сигнали, алгоритми за изкуствен интелект, базирани на невронни мрежи, и криптиране.

Чипът съдържа още свързани ускорители, програмируем SDR модул, графичен процесор PowerVR с поддръжка на 4K/60fps вход/изход и блокове за обработка на изображения (ISP с функция HDR, кодек HEVC/H.264), навигационно ядро с поддръжка на Glonass/GPS/BeiDou/Galileo. Честотата на процесора е 1,8GHz, но Елвис планира да го овърклокне до 2GHz.

Коментари по темата: „Руски процесор Скиф влиза в таблети от нивото на iPad Air”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Русия никога не се е стремяла да развива полупроводниковите елементи в нано-спектъра. Китай направиха доста голяма инвестиция и ако преди САЩ нямаха конкуренция в областта на процесорите, сега вече Китай им диша буквално във врата. Не случайно се опитаха да ги спрат с всякакви измислени санкции.
    Но иначе браво на братушките, че са направили нещо, което макар и да е назад няколко години, може да бъде ползвано във всякакви устройства.

  2. :o)

    Група съветски учени измислиха технология на 20+ години 🙂
    Браво – сега да измислят и рам памет и дънна платка и захранване и тъчскрийн.
    Ей къде е 2200 година 🙂

  3. ха

    fg – руският процесор е над два пъти по-голям, хаби над два пъти повече ток, направо си е над два пъти по-як…

  4. Фофу

    Пръв беше бодрият комсоМОЛЕЦ, експерт по мултимедийни системи.

  5. fg

    ехо съветците къде е вашия 28 нм къде е 12нм на интел

  6. :)

    28 нанометров процесор просто не искам да си представям какво енергопотребление ще има.

  7. Anonymous

    Идеален за youtube или мултимедийна система.

Коментар