Калифорния прави автономните еко-коли задължителни до 2030

ДВГ автомобилите изглежда нямат никакви шансове да оживеят в Калифорния
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички лекотоварни автономни превозни средства, които работят в Калифорния, трябва да са с нулеви емисии, считано от 2030 г., решиха властите в щата. Подписан от губернатора Гавин Нюсъм в четвъртък, новият норматив представлява последното усилие на Калифорния да ограничи продажбата на нови превозни средства с ДВГ с цел намаляване на парниковите емисии.

През 2020 г. Нюсъм подписа изпълнителна заповед, която на практика забранява продажбата на нови превозни средства с бензинови и дизелови двигатели от 2035 г. Същата година щатският съвет за въздушни ресурси наложи изискването всички нови камиони, продавани в Калифорния, да отделят нулеви емисии до 2045 г., припомня Engadget.

„Индустрията на автономните превозни средства е подготвена да води пътя към намаляване на емисиите на парникови газове в градовете и затова от самото начало управляваме изцяло електрически парк с нулеви емисии”, каза Прашанти Раман, ръководител на въпросите на глобалното правителство в Cruise.

Според Агенцията за опазване на околната среда, транспортният сектор е единственият най-голям източник на парникови емисии в САЩ от 2019 г. насам, като лекотоварните превозни средства заемат повече от половината от това производство.

Понастоящем автономните автомобили представляват само малка част от близо 15 милиона превозни средства по пътищата в Калифорния. Нещо повече, най-известните компании, тестващи напълно автономни таксиметрови услуги в щата, използват автопаркове, съставени почти изцяло от електрически и хибридни превозни средства.

Коментари по темата: „Калифорния прави автономните еко-коли задължителни до 2030”

добавете коментар...

  1. Симо

    ще си джиткам с доджа дотогава а после и извън какафорния…

  2. мхм

    Браво, там не са мизерници кат ганя да си кара нафовата кочина на 25 години без катализатор и дпф и да трови всичко живо. Скоро и аз се махам от тая мизерна държава пълна с прости селяндури.

Коментар