Тестват автономни коли с жители на Сан Франциско

Waymo се надява Сан Франциско да стане вторият ѝ голям пазар за автономни коли
(снимка: Jaguar)

Компанията за автономни автомобили Waymo се обърна с молба към жителите на Сан Франциско да помогнат за тестването на нейните самоуправляеми возила в града, за който се надява да бъде вторият ѝ пазар след Финикс, Аризона.

С блог публикация Waymo обяви, че стартира програма, фокусирана върху изследванията и наречена „Доверен тестер”. Жителите на Сан Франциско могат да се регистрират в приложението Waymo One, съобщи CNBC.

Одобрените кандидати ще се движат в самоуправляемо, изцяло електрическо превозно средство Jaguar I-PACE и по-късно ще предоставят обратна връзка за преживяването си като пътници. Компанията ще разчита на тестерите за подобряване на услугата.

„От използването на приложението Waymo One, до пристигането, качването, самото возене – ние получаваме ценна обратна връзка от пътниците, което ни позволява да усъвършенстваме предлагането на нашите продукти”, се казва в официално изявление на компанията.

Според The Verge, пътниците ще трябва да подпишат споразумения за неразкриване на информация, за да участват в програмата. Ще има и хора-шофьори в колите, които ще са „резерва”.

Waymo стартира като проект за самоуправляеми коли на Google, която започна да тества своята технология преди десетилетие. По-късно Waymo се превърна в самостоятелна компания в рамките на фирмата-майка Alphabet. Първите публични изпитания по обществени пътища се състояха във Финикс през 2017 г.

Решението на Waymo вероятно идва в отговор на съобщенията на някои служители, че са разочаровани от бавните темпове на развитие на проекта. Неколцина членове на персонала на Waymo напуснаха през последните няколко месеца, включително бившият главен изпълнителен директор.

Коментар