Онлайн платформа настанява безплатно афганистанци

20 000 афганистански бежанци ще бъдат настанени безплатно от Airbnb в домове по целия свят
(снимка: CC0 Public Domain)

Airbnb, популярната онлайн платформа за настаняване, обяви, че временно ще настани безплатно 20 000 афганистански бежанци, за да им помогне да се преселят по целия свят.

Шефът на компанията заяви, че този ход е в отговор на „една от най -големите хуманитарни кризи на нашето време”. Той посочи, че фирмата се чувства длъжна да се изправи и да вземе отношение към проблема.

„Надявам се, че това ще вдъхнови други бизнес лидери да направят същото”, каза изпълнителният директор Брайън Чески, цитиран от BBC. „Няма време за губене. Десетки хиляди афганистански бежанци се заселват по света, където те ще останат, и това ще бъде първата глава в новия им живот”.

Офертата е валидна „от веднага” и компанията вече работи с неправителствени организации по места, за да помогне с най-належащите нужди. Airbnb не посочва каква сума ще инвестира в инициативата или за колко време ще бъдат настанени бежанците.

Според съобщението, фирмата ще си сътрудничи с агенциите за подкрепа за бежанци, „за да отиде там, където има нужда”, и ще развие инициативата допълнително, ако се окаже необходимо.

„От днес Airbnb започва да настанява безплатно 20 000 афганистански бежанци в световен мащаб”, написа Чески в Twitter. „Въпреки че ще платим за този престой, ние не бихме могли да направим това без щедростта на нашите домакини”.

Компанията заяви, че стойността на престоя ще бъде финансирана чрез вноски от Airbnb и от самия Чески, както и от дарители във фонда за бежанци на Airbnb.org.

Коментар