Начините за унищожаване на данни в HDD и SSD

Безвъзвратното унищожаване на данни от сторидж устройствата не е много лесна задача
(снимка: CC0 Public Domain)

Има много начини за унищожаване на информацията, съхранявана на устройства като твърди дискове (HDD) и все по-популярните напоследък полупроводникови дискове (SSD). Но не всички от тях дават гаранция, че данните не могат да бъдат възстановени.  

Унищожаване на данни от HDD

При твърдите дискове най-общо има два подхода: изтриване на данни с помощта на софтуерни програми и унищожаване на самото устройство.

В първия случай изборът на програма и методът за изтриване на данните зависи от операционната система. В Windows (започвайки с Vista) това става с помощта на командния ред и функцията за форматиране. В Linux се ползва конзолната програма shred.

В по-ранните версии на Mac OS можете да използвате или кошчето (от 10.4 до 10.10, като преместете всичко в кошчето и щракнете върху опцията „Secure Empty Trash” във Finder), или конзолната команда srm (до версия 10.11) .

Сега в Mac OS можете да изтриете всичко чрез системната програма Disk Utility (щракнете върху „ Security Options”, задайте броя на циклите за презапис) или чрез терминала (въведете rm -P /private/file.txt).

Ако не искате да се занимавате със софтуерните методи за изтриване на данни, можете да се отървете от самия диск. Като цяло има три варианта: термично унищожаване (тоест изгаряне, но в специално устройство), механично (със специален апарат), химическо (с помощта на киселини). Но подобни методи крият риск от травми, скъпи са и отнемат време.

Унищожаване на данни от SSD

SSD-тата са различен тип носител, който е защитен от механични въздействия и в много отношения се справя със задачите по-добре от HDD по отношение на производителност и енергийна ефективност.

Но при тях процесът на изтриване на файлове с помощта на софтуерни инструменти е изключително сложен и продължителен, поради организацията на съхранението, и това се отразява на производителността. За да разреши този проблем, се прибягва до прост трик: стига да има достатъчно свободно място на SSD, новите файлове веднага се записват на свободни страници, а събирането на „боклука” се отлага за времето, когато устройството не работи.

Ако говорим за предимствата на такива устройства при изтриване на данни, те са следните: Първо, изтритите данни (ако наистина са били изтрити) не могат да бъдат възстановени. Второ, дори ако обирането на „боклука” не е завършено, неупълномощено лице няма да може да получи достъп до неизчистеното пространство по обичайния начин. И накрая, изтриването ще се извършва, докато SSD получава захранване.

Изтриването на данни от SSD е по-сложно като процес, но и по-надеждно
(снимка: CC0 Public Domain)

Тези устройства имат и недостатък: невъзможно е да се контролира изчистването на „боклука” (тоест самото устройство автоматично ще избере времето и интензивността на почистването). Не трябва да разчитате на просто изтриване на критични данни чрез файловия мениджър на операционната система, а и програмите-шредери за раздробяване на файлове няма да ви помогнат по никакъв начин.

Но има изход. В повечето случаи можете да изтриете за постоянно всичко от SSD чрез помощните инструменти на производителите. Такъв инструмент например е Western Digital SSD Dashboard. Чрез тази помощна програма можете да изтриете всичко на несистемния диск. В случай на системно SSD устройство, първо ще трябва да създадете USB флаш устройство за операцията чрез наличната опция.

Процесът на изтриване може да отнеме много време, в зависимост от размера на устройството. След приключване обаче ще бъдете 100% сигурни, че цялата критична информация е безвъзвратно изтрита и не може да бъде възстановена.

Коментари по темата: „Начините за унищожаване на данни в HDD и SSD”

добавете коментар...

  1. TAD Group

    Няма наличен софтуер за криптиране,който да не е хакнат и който да няма налични инструменти за пробив и за безпроблемно декриптиране и отключване. Най зловреден като операционна система е WIndow 10 в който телеметрията е унифицирана и вградена в ядрото. Всичко налично по хардовете и каквото правите, напишете или правите тече в криптиран вид към Mайкрософт и тя знае по всяко време какво правите и къде .Това е и разковничето на акционната им цена нарича се Data Mining. Не само поради простият факт с телеметрията, но от XP насам в Windows има вграден таен клониран- Административен акаунт (СКРИТ) ,чрез който MS корпорация има в реално време пълен достъп до компютъра ви Който в регистъра клонира всичко действие което юзъра прави. Освен тях има и друго, трето нулево barebone ниво акаунти. Управлявани от Суперсекретният IME и Minix , директно работещ на ниво под самият Уиндоус и хардуер и управляващ Хардове ,Видеокарти устройства и Процесори. Няма как да ги пипнеш тях те са на NSA. Няма как и да ги изучиш.Защото са защитени с непознато криптиране.Те са пълен директерн достъп до компа дори и в изключено състояние.

  2. Форест

    В SSD е невъзможна стерилизацията на дани освен физическо разрушение на SSD с чук ,поради различният принцип на работа. НА HDD е невъзможна стерилизацията на данни освен ако ако нямаш специализиран, технически софтуер който под Linux да ти позволи пълен достъп до устройството дяловетер и лог файловете му за стерилизация и изчистване на Харда и последващото му напълване с единици или нули.

  3. Симо

    Чиповете се изпичат отлично в микровълновата, така че ssd-то е изтрито.
    Става и с чук, ножовка, клещи, шмиргела но най забавно ще е с флекса
    Колкото по просто по ефективно,
    Е може и просто в огъня като варим лютеницата…
    Тия елементарните начини са най добри
    Има и други брутални начини и също толкова забавни, отгоре с колата, или разбиване на тротоара…

  4. Анонимен

    вадиш магнитните дискове и 1 минута в микровълновата

  5. Хари

    С вария! Аз така правя. Мой диск не е възстановвн до сега от никого! 🙂

  6. Потресен

    Ехее

  7. Anonymous

    Чупиш плочата на диска и изхвърляш парчетата в различни контейнери за смет.

  8. Българин

    HDD да го изтриеш правилно, трябва да запишеш няколко пъти случайни данни върху него. Има си специални програми за това.
    Виждал съм как диск ударен от ransomware успяха от една софийска фирма да ни го възстановят като правят четене на магнитната лента на аналогово ниво.

  9. Някой

    Или вместо тези упражнения просто си криптирайте диска – без ключа данните са боклук. Да не говорим, че SSD може да не става за нормално четене ако се развали, но останалите данни пак ще боклук без ключ.

  10. fg

    Windows е най вреден

Коментар