Единно USB-C зарядно най-рано след 2 години

Европейските потребители ще трябва да чакат още години, преди единното зарядно да стане факт
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителите ще трябва да намерят универсално решение за зареждането на телефони и малки електронни устройства – това предвижда ново правило, предложено от Европейската комисия (ЕК). Целта е да се намалят отпадъците, като се насърчат потребителите да използват многократно съществуващите зарядни устройства, когато купуват ново устройство.

Всички смартфони, продавани в ЕС, ще трябва да имат зарядни устройства по стандарта USB-C, се казва в предложението. С това ще се уеднаквят зарядните устройства за дребна електроника от гледна точка на порта за зареждане на тялото на устройството. Другият рай на кабела, който се свързва към трансформаторно устройство, може да бъде USB-C или USB-A.

Новината закономерно не се хареса на един производител – Apple. Компанията предупреди, че подобен ход би навредил на иновациите. Технологичният гигант, ключов производител на смартфони, държи на своя конектор „Lightning”.

„Оставаме загрижени, че строгият регламент, изискващ само един вид конектор, потиска иновациите, а не ги насърчава, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света”, заявиха от компанията пред BBC. Технологичната фирма подчерта, че тя има за цел да направи всяко свое устройство „въглеродно неутрално” до 2030 г.

Около половината от зарядните устройства, продавани заедно с мобилни телефони в Европейския съюз, имат USB micro-B конектор, докато 29% използват USB-C конектор, а 21% – конектор Lightning, по данни на Комисията за оценка на въздействието от 2018-2019 г.

Предложените нови правила на ЕС ще се прилагат за:

  • смартфони
  • таблети
  • камери
  • слушалки
  • преносими високоговорители
  • ръчни конзоли за видео игри

Други продукти, като например слушалки, интелигентни часовници и фитнес-тракери, не попадат в обхвата на предложената нова регулация. Те не са разгледани по технически причини, свързани с размера и условията на употреба.

Предложението също така стандартизира бързите скорости на зареждане. Това означава, че устройствата, способни за бързо зареждане, ще се зареждат при еднакви скорости.

Намаляване на е-отпадъците

Политиките на ЕС имат за цел постигане на общ стандарт за зареждане на електрониката вече повече от десетилетие. Изследване на Комисията изчислява, че изхвърлените и неизползвани зарядни кабели генерират повече от 11 000 тона е-отпадъци годишно.

От друга страна, само през последната година в Европейския съюз са продадени около 420 милиона мобилни телефони и други преносими електронни устройства. Средностатистическият европеец притежава около три зарядни за мобилни телефони, от които редовно използва две.

Към 2009 г. са били налице повече от 30 различни зарядни устройства. Сега повечето модели се придържат към три стандарта – USB-C, Lightning и USB micro-B. „Наличието на един общ стандарт за зареждане би било победа за здравия разум в очите на потребителите”, казва Бен Ууд, анализатор от CCS Insight.

Въпреки че Apple даде силен аргумент за запазване на конектора Lightning, предвид милиард активни потребители на iPhone, някои от неговите продукти, включително Mac и iPad, вече поддържат USB-C.

Две години време за промени

Може да минат няколко години, преди предложенията да влязат в сила. Законодателното предложение най-вероятно ще дойде под формата на директива. Това означава, че заложената цел е обща за всички страни от ЕС, а всяка държава в пакта сама не прецени чрез какви мерки да постигне целта.

Предстои предложението да бъде обсъдено от Европейския парламент и националните правителства. Евродепутатите и държавите-членки могат да предложат изменения в предложението. Директивата ще бъде приета едва след като ЕК приеме тези изменения.

ЕК се надява, че окончателното решение ще може да се случи през 2022 г. След това държавите-членки обикновено разполагат с период от две години, за да въведат правилата в националното си законодателство. От своя страна производителите ще имат 24 месеца, за да променят своите портове за зареждане.

„Дадохме на индустрията достатъчно време да измисли свои собствени решения, сега е настъпил моментът за законодателни действия за въвеждането на общо зарядно устройство”, заяви вицепрезидентът на ЕК Маргрете Вестагер. „Това е важна победа за нашите потребители и околната среда и е в съответствие с нашите амбиции за развитие на зелена икономика и дигитализация”.

Коментар