R&M въвежда ново поколение кабелни системи Cat. 8.1

Кабелните системи Cat. 8.1 на R&M поддържат предаване на данни със скорост до 40 Gbit/s
(снимка: R&M)

Швейцарската компания R&M стана първият производител, сертифициран от независимата лаборатория за изпитвания GHMT за доставка на медни кабелни системи Cat. 8.1. R&M оперира и на нашия пазар чрез дружеството „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”, което е тясно специализирано в разработката, дизайна и производството на оптични компоненти за комуникационни мрежи.

Трансмисионният канал Cat. 8.1/Class I позволява пренос на данни със скорост до 40 Gbit/s и предлага най-високия клас окабеляване за офиси и центрове за данни. Тестовете на немската лаборатория показват, че кабелните системи Cat. 8.1/Class I на R&M могат надеждно да пренасят данни със скорост 25 Gbit/s при разстояние до 50 м. Това надвишава производителността, която е необходима за свързване на безжични комуникационни точки Wi-Fi 6.

Кабелните системи от ново поколение могат да подобрят скоростта на работа в центровете за данни. Кабелите Cat. 8.1 на R&M дават възможност на центровете за данни да поддържат скорости до 40 Gbit/s, или четири пъти по-високи от възможните досега максимални скорости от 10 Gbit/s. IEEE 802.3bq е стандартът за пренос на данни със скорост до 40 Gbit/s, която сама по себе си представлява предизвикателство пред разработките за медно окабеляване и изисква поддръжка на честотна лента от 2000 MHz.

Основно тези кабелни системи ще се използват за мрежови инфраструктури тип ToR (Top of Rack) и EoR (End of Row), които не предполагат дължина на кабелните сегменти по-голяма от 24 м и по този начин гарантират скорост на пренос до 40 Gbit/s. Новите свързващи кабели Cat. 8.1 позволяват изграждане на трансмисионен канал с дължина до 30 м, което осигурява цялостно свързване между две отделни електронни устройства.

Наред с това, кабелните системи Cat. 8.1 са подходящи за изграждане на локални мрежи в офиси и многофункционални сгради, където посрещат нуждата от висока скорост на пренос на данни в работата на медийни компании, финансови институции и др.

Благодарение на универсалния интерфейс RJ45, компонентите Cat. 8.1 на R&M са обратно съвместими със съществуващите по-ниски категории, например кабелни системи Cat. 6A – потребителите не се нуждаят от допълнителни адаптери или хибридни свързващи кабели, за да ускорят мрежата си на по-късен етап. Веднъж изградена, кабелната инфраструктура Cat. 8.1 гарантира безпроблемно интегриране на по-високоскоростни комутатори и сървъри.

Кабелните системи Cat. 8.1 могат да се използват десетилетия наред, като по тях се предават данни със скорост 40 Gbit/s на разстояния до 24 м и 25Gbit/s – съответно до 50 м. Статистиката в R&M показва, че повече от 60% от трансмисионните канали, изградени в един офис, са с дължини, ненадвишаващи 50 м. Изграждането на кабелна система Cat. 8.1/Class I осигурява в целия офис възможността за достигане на скорост от 25 Gbit/s, а за точките, разположени на не повече от 24 м, дори скорост от 40 Gbit/s. В случай че трансмисионните канали имат дължина между 50 и 90 м, скорост от 10 Gbit/s е гарантирана.

Сред основните области на приложение на кабелните системи Cat. 8.1 на R&M са безжичните локални мрежи. Следващото поколение безжични технологии Wi-Fi 6 ще изискват скорости на трансфер до 20 Gbit/s, а системите Cat. 8.1 гарантират достигането на тези скорости. Тази кабелна инфраструктура може да се използва и за пренос на електроенергия по четири усукани двойки (4PPoE), достатъчна за захранване и на отдалечените WLAN точки.

Коментар