БАСКОМ: Младите ИТ кадри може да избягат от България

Висококвалифицираните специалисти правят икономиката ни конкурентоспособна на глобално ниво
(снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите от софтуерната асоциация БАСКОМ са против поредните намерения на Министерство на финансите да предложи увеличение на максималния осигурителен праг в следващия годишен държавен бюджет.

„Това за пореден път се случва под натиска на синдикатите, които не представляват браншове с висока добавена стойност и без никакъв диалог с високотехнологичния бизнес, чийто служители ще бъдат най-пряко засегнати от подобен необмислен ход”, заявиха от БАСКОМ.

Образованите и висококвалифицирани специалисти правят българската икономика конкурентоспособна на глобално ниво. Да бъдат те постоянно „наказвани” с по-високи данъци и осигуровки е лош знак към всички мотивирани хора в България, които полагат сериозни усилия и печелят честно от труда и таланта си, гласи официално изявление на асоциацията.

„Подобни импровизирани действия лесно могат да подтикнат младите ИТ специалисти да напуснат страната, а български софтуерни компании да се преместят, например в Румъния, където секторът вече получи държавни гаранции за данъчно-осигурителна предвидимост”, предупредиха от БАСКОМ.

ИТ компаниите от много години осигуряват служителите си върху максималния осигурителен праг и плащат данъци и осигуровки, които са около три пъти над средното ниво. „Софтуерният бранш оперира изцяло на светло и вместо това да се превръща в пример за останалите сектори в българската икономика, сме свидетели как продължават да се толерират чрез данъчни преференции непрозрачни браншове”, коментираха от асоциацията.

На фона на заявките за рекордна събираемост на приходите в държавната хазна през тази година, БАСКОМ недоумява какво налага повишаването на максималния осигурителен праг през 2022 г.

„Оставаме категорични в позицията си против увеличението на максималния осигурителен праг и настояваме за провеждане на задълбочен дебат по съществените теми”, заявиха от БАСКОМ. Важните теми, според асоциацията, са:

как да се направи задълбочен многосекторен анализ на икономиката и да се изработи визия за това, повече сектори да вървят по успешния път на софтуерната индустрия;

как да се увеличи базата на плащащите максимални данъци и осигуровки, за да се повиши цялостно стандартът на живот в България;

как да се подобри нивото на обществените, здравни и социални услуги в замяна на съвестно платените данъци;

как да се осигури дългосрочна предвидимост на данъчно-осигурителната рамка с цел привличане и задържане на чуждестранните инвестиции;

как да се изработят стимули за развитие на предприемачеството и стартъп културата;

как да се стимулира развитието на високотехнологичната индустрия чрез разработване на данъчни облекчения, включително диференциран подход за намаляване (или освобождаване за известен период) на осигуровки и данък общ доход;

как да се подобри образованието и да се реши проблемът с гигантския недостиг на кадри в ИТ бранша.

Софтуерната индустрия е сред малкото в България с конкурентоспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея, подчертаха от БАСКОМ. Асоциацията е колективен представител на близо 100 софтуерни фирми – пълноправни членове, и над 120 асоциирани членове, сред които висши училища, фондации, фондове за рисков капитал, стартиращи иновативни компании и др.

Коментари по темата: „БАСКОМ: Младите ИТ кадри може да избягат от България”

добавете коментар...

  1. Даам

    Комунисти, сър! Дай им да взимат от богатите (това е в преносен на смисъл), за да дадат на себе си…

  2. ..

    Принципно, работата се свежда до далеч по-съществен фактор – къде отиват тези данъци?

    Има доста милионери на гърба на българския данъкоплатец – всякакви схеми за източване на пари – нормално е да сме против вдигането на осигуровките.

    Относно ИТ-тата – големите заплати са, защото парите ни идват от чуждбина.

    Многократно съм казвал, че ако трябваше да разчитаме на българския пазар, щяхме да сме с едни от най-ниските заплати в България.

    Не мога да разбера как е възможно да има толкова прости идиоти да не разбират, че това противопоставяне се прави нарочно и е срещу интересите на всички граждани.

    Изключително висококвалифициран специалист взима до към 12000лв, които идват от чуждбина, т.е. заплатата му И данъците му са нови пари за нашата икономика.

    Един “трейдър” на енергийната ни борса, си изкарва парите и бонусите си изцяло на гърба на тези, които плащат по-скъп ток.

    Съдии, адвокати, прокурори – всички те изкарват повече пари от програмистите, мкакар и официално да са на по-малки заплати (съдиите и прокурорите).

    Интересно защо масата дебили скачат на програмистите, вместо на тези, които източват държавата по всевъзможни начини, включително корупционни?!?

  3. Батко ви

    Анализи на хора без капацитет виждам тук! Има и друго, хубаво на ви пари, но идва време и за сметка какво се прави с тях, тъпи животни! Ако избягат инвеститорите, край. А за тъпото животно, с коментара за Гърция и Румъния ….. така става когато държавата ти нее пълна с хора като теб и се ангажира правилно с един перспективен бранш! А да … фирмата ми можеше да не се мести тук и като гледам няма да стои дълго …. жалки и завистливи педалчета!

  4. 100

    Повечето не са специалисти, а са хора с изкаран курс и назначени да вземат пари
    Никой няма да ги вземе на работа извън страната

  5. Админ

    Йордане учи и ти. Преди 5 години не бях админ и бях малко над минималната заплата. Скъсах си задните части за да уча , за да вземам парите на които съм.
    Има такъв недостиг за кадри ,че само малко да знаеш и ще си намериш работа като ИТ.

  6. До Йордан

    Достатъчно стар програмист за да помня времената когато част от заплатите се плащаха на ръка. Като вдигат осигуровките точно тези времена ще се върнат.

  7. Николай

    Подкрепям мнението на Йордан. Нашите Ит-та са прекалено самовлюбени. Та Гърция и Румъния са пред нас в тази сфера.

  8. Никифор

    Официалните заплати са под 2000лева, защото всеки плаща в пликче и осигурява на минимална заплата.

  9. Йордан

    Да ме извиняват великите ИТ специалисти, но официалната заплата в България е под 2000лв. При случай, че заплатите в ИТ сектора масово са над 3000лв., въобще не виждам причина да се оплакват.

Коментар