LUMIX BS1H – бокс камера за филмиране и излъчване на живо

LUMIX BS1H е лек и компактен, но здрав фотоапарат от типа „бокс камера”
(снимка: Panasonic)

Новият пълноформатен (Full-Frame) безогледален фотоапарат със сменяема оптика LUMIX BS1H на Panasonic e универсален фотоапарат от типа „бокс камера”, съчетаващ видео възможностите и кинематографичното качество на LUMIX S1H с лесен за надграждане профил в стил кутия.

Оборудван с 24-мегапикселов пълноформатен сензор с технология Dual Native ISO, LUMIX BS1H допълнително увеличава своя потенциал, включително с пълнообхватен 6K запис с висока разделителна способност, впечатляващ боке ефект, снимане при слабо осветление, V-Log запис с широк динамичен диапазон от 14+ стопа и др.

Благодарение на неговата висока мобилност и широка свързаност, потребителите могат лесно и гъвкаво да интегрират BS1H в своята оптимална система от фотоапарати, в зависимост от конкретния сценарий. Съвместимостта и еднаквите характеристики на образите минимизира пост-продукционната обработка, когато BS1H се използва заедно с други фотоапарати Panasonic LUMIX, като Micro Four Thirds фотоапарата от типа „бокс камера” BGH1 или пълноформатния безогледален фотоапарат S1H.

Видео с кинематографично качество от 35 mm пълноформатен сензор

BS1H е оборудван с 24,2-мегапикселов 35 mm пълноформатен CMOS заснемащ сензор (35,6×23,8 mm), който улавя образи с 6K резолюция. С активната си разделителна способност от 6024×4016, BS1H заснема приблизително 24,2 милиона пиксела. Използването на оптичен изглаждащ филтър OLPF (Optical Low Pass Filter) потиска ефекта на моаре и неестествените цветове.

При заснемащия сензор с технология Dual Native ISO (две първоначални ISO чувствителности) генерирането на шум се минимизира чрез избор на оптималната схема със съответната чувствителност, още преди процеса на усилване. В комбинация с оптималната обработка на сигналите от процесора Venus Engine, се постига висока светлочувствителност, максимум ISO 51200, при минимален шум.

Използвайки максимално пикселите на пълноформатния заснемащ сензор, LUMIX BS1H постига гладък видеозапис с висока резолюция 6K/24p, 5.4K/30p (екранен формат 3:2) или 5.9K/30p (екранен формат 16:9). Също така, моделът предлага възможност за 10-bit 60p 4K/C4K (съответстващо на 4K – 4096×2160, както е дефинирано от DCI) HEVC видео запис при използване на зона от изображението, еквивалентна на Super 35 mm. Видео 4:2:2 10-bit 4K30p във формат H.264 се записва при пълен обхват на изображението. Записаните данни с висока разделителна способност също така могат да се използват за създаване на 4K видеозаписи с по-високо качество на образа или за изрязване на 4K изображения.

Динамичният диапазон показва диапазона на осветеност, който цифровият фотоапарат може да улови. LUMIX BS1H се характеризира с широк динамичен диапазон от 14+ стопа, съизмерим с този на кинокамерите на Panasonic. Така фотоапаратът може да заснеме прецизно всичко – от най-тъмните до най-ярките образи.

Способността за улавяне на точни цветове и богати нюанси, особено тези на човешката кожа, е задължителна при всяка филмова продукция. За целта LUMIX BS1H заимства доказаната колориметрия от кинокамерите VariCam на Panasonic. LUMIX BS1H използва технологиите V-Log/V-Gamut за осигуряване на висок динамичен диапазон и широка цветова гама.

V-Log създава много плавно изображение, като същевременно запазва цялата информация за цветовете в него. Това означава, че се осигурява по-високо ниво на възпроизвеждане, когато изображенията се използват в процеса на постпродукцията.

Безогледалният фотоапарат LUMIX BS1H е предназначен за филмиране и излъчване на живо
(снимка: S. ARMAH / Panasonic)

CMOS сензорът на LUMIX BS1H постига широка цветова гама, известна като V-Gamut – оптималното цветово пространство на BS1H, много по-широко от BT.2020. Характеристиките на кривата при V-Log напомнят донякъде тези на негативната филмова лента, а V-Gamut осигурява цветово пространство, което е дори по-голямо от това на филмовата лента.

В допълнение към HDR (High Dynamic Range) видео запис с широк динамичен диапазон, фотоапаратът записва видео с определена гама крива, съвместима с ITU-R BT.2100, и потребителят вече може да избере Hybrid Log Gamma (HLG) от Photo Style.

LUMIX BS1H също така използва модерна технология с изкуствен интелект, която открива и настройва фокуса върху специфични обекти, като хора и животни, дори и когато те се движат бързо.

Разнообразни формати на запис, кадрови честоти и резолюции до максимум 6K

LUMIX BS1H може да извежда 4:2:2 10-bit 4K 60p/50p видео през HDMI. Използвайки нова конструкция за отвеждане на топлината, фотоапаратът има възможност да записва неограничено видео в различни формати, включително в анаморфен режим 4:3, за да посрещне различни професионални нужди.

Освен това, предоставяйки две алтернативи за RAW работен процес, BS1H отговаря на по-широки творчески нужди. [5.9K] / [4K] / [Anamorphic (4:3) 3.5K] 12-bit RAW видео данни могат да се извеждат през HDMI, за да бъдат съхранени като Apple ProRes RAW на Atomos Ninja V или като Blackmagic RAW на Blackmagic Video Assist 12G HDR.

Използването на VFR (Variable Frame Rate) позволява запис на видео със забавен или ускорен каданс при резолюция C4K/4K (60 кадъра в секунда, максимум 2,5 пъти по-бавно при 24p) или FHD (180 кадъра в секунда, максимум 7,5 пъти по-бавно при 24p). Минималната кадрова честота при запис на видео с ускорен каданс е 2 кадъра в секунда. В допълнение, може да се записва HFR (High Frame Rate) видео със звук, дори когато се използва автофокус. Достъпни са различни ефекти за създаване на видео със забавен каданс в процеса на постпродукцията.

LUMIX BS1H използва нова конструкция за отвеждане на топлината, осигуряваща ефективно охлаждане и съответно, възможност за неограничен запис на видео. Шасито на тялото му е изработено от алуминиева и магнезиева сплав, съчетаваща голяма здравина и ниско тегло.

За да отговори на нарастващата нужда от поточно предаване на живо, BS1H е оборудван с функция за IP стрийминг, която позволява отдалечено предаване на висококачествени образи към социални платформи за поточно предаване, онлайн чрез кабелна LAN компютърна връзка.

Забележителното е, че LUMIX BS1H може да предава поточно 4K 60p (50p) видео в H.265 формат. H.265 поддържа същото качество на образа, като H.264, но при два пъти по-ниска побитова скорост (битрейт), което означава, че може да осигури два пъти по-високо качество на образа при една и съща побитова скорост, в сравнение с H.264. Дори в случаите, когато честотната лента не е достатъчно широка, е възможно поточно предаване с UHD 4K резолюция при ниска побитова скорост.

Широка гама от конектори

С шаси, изработено от алуминиева и магнезиева сплав, LUMIX BS1H е лек и компактен, но здрав фотоапарат от типа „бокс камера”, и е оборудван с голямо разнообразие от практични входно/изходни конектори. В допълнение към USB 3.1 Type-C порта са предвидени 3G-SDI (BNC) и HDMI Type-A терминали, които могат да се използват за едновременно извеждане на сигнали.

Нещо повече, функциите Genlock IN (BNC) и Timecode IN/OUT (BNC) за синхронизиран видео запис от различни ъгли дават възможност за изграждане на модулни системи с външни монитори, платформи и карданни окачвания от други производители.

При използване на LAN връзка, технологията PoE+ (Power over Ethernet+) прави инсталирането много лесно както физически, така и електрически. Възможно е управление на максимум 12 комплекта фотоапарати LUMIX BS1H с помощта на компютърния софтуер LUMIX Tether for Multicam на Panasonic. Също така, LUMIX BS1H е оборудван с два слота за SD карти, поддържащи функциите Резервен (Backup) запис и Щафетен (Relay) запис.

Използването на BS1H с обективи от серията LUMIX S осигурява допълнителни предимства. Когато е монтиран обектив от серията LUMIX S, оборудван с O.I.S. (Оптичен стабилизатор на образа), може да се използва функцията Boost I.S.(Video) (Стабилизатор на образа) и е осигурен прецизен контрол на автофокуса и автоматичната експонация (AF/AE).

Други практични функции и характеристики

  • Сигнални лампи (1 предна и 1 задна), лампа за мрежова връзка;
  • Ключ за заключване на операциите и 5 функционални бутона;
  • φ3.5 аудио жак (вход/изход), съвместим с XLR микрофон DMW-XLR1 (продава се отделно);
  • φ2.5mm жак за универсално дистанционно управление;
  • 2.4 GHz Wi-Fi свързаност и Bluetooth 4.2 (BLE);
  • Дистанционно управление на фотоапарата чрез приложен софтуер (LUMIX Tether for Multicam и LUMIX Sync);
  • Свързано снимане чрез софтуер LUMIX Tether for Multicam;
  • Безплатно ще бъде предоставен SDK*23 (Software Development Kit) за управление на фотоапарата чрез USB/LAN.

Коментар