Дигиталните лидери оперират 4 пъти по-бързо от преди Covid

Цифровите лидери са взаимосвързани с 10 пъти повече партньори, според доклад на Equinix
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията принуди икономиките по света рязко да ускорят дигитализацията, сочи новият Глобален индекс за взаимосвързаност (GXI) – годишно проучване на пазара, публикувано от Equinix.

Цифровите лидери – бизнесите, които вече са въвели стратегия с фокус върху дигитализацията – оперират 4 пъти по-бързо, отколкото преди пандемията, подчертава докладът. Тези компании са намалили времето за внедряване на тяхната дигитална инфраструктура в различни региони, разширяване на множество отдалечени точки и интегриране на множество облачни решения. Резултатите, за които преди са били нужни 2 години, вече се постигат за 6 месеца.

Очаква се, че ускорението на дигиталната трансформация ще продължи да стимулира бързия ръст в капацитета за взаимосвързаност. Според петото издание на GXI, общият капацитет за взаимосвързаност – размерът на частната свързаност за трансфера на данни между организациите – ще достигне над 21 485 терабита за секунда (Tbps) или 85 зетабайта на година до 2024 г. Това представлява комплексен годишен темп на растеж (CAGR) от 44%.

Прогнозираният ръст е в съответствие с нарастващото търсене на дигитална инфраструктура, необходима за изместване на повече бизнеси в онлайн пространството, подпомагане на електронната интеграция с партньори и вериги на доставки и достигане на повече хора в дистрибутирани хибридни работни среди.

Близо 30% от инфраструктурата на бизнеса, внедрена в независими центрове, се е изместила в дигиталната (Edge) среда близо до точки за потребление на данни, сочи анализът. Доставчиците на услуги също се насочват към дигиталната среда, като Edge инфраструктурата им се разраства 2 пъти по-бързо, отколкото инфраструктурата в ядрото, което им позволява да отговарят на нарастващото търсене от страна на бизнеса.

„Според прогнозите на тазгодишното проучване, София вече намира място сред водещите Edge локации, като например Мадрид, Стокхолм и Милано. Можем да очакваме комплексен годишен темп на растеж от 50% за София за периода между 2020 г. и 2024 г., голям дял се очаква да имат хипермащабните компании, както и облачните и ИТ услугите. Тези прогнози потвърждават големия потенциал за развитие в нашата локация”, коментира Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix България.

Според индекса, цифровите лидери осъществяват взаимосвързаност с 10 пъти повече партньори. Тази тенденция се наблюдава сред 12 сфери на дейност и три региона за традиционните компании, тези, създадени в облачна среда, доставчиците на услуги и дори хипермащабните компании.

Очаква се секторът на финансовите услуги да използва повече от 50% от капацитета за взаимосвързаност сред традиционните сектори, а производството да заеме второ място по този показател.

Публичният сектор, здравеопазването, индустриалните услуги и транспортът ще постигнат най-бързия ръст на дигиталната инфраструктура. Прогнозата е за 48% или повече комплексен годишен темп на растеж (CAGR) в капацитета за взаимосвързаност между 2020 г. и 2024 г. в глобален план. В резултат на пандемията тези сфери на дейност, които доскоро изоставаха при използването на взаимосвързаност, сега са водачи в темпа на ръст.

Коментари по темата: „Дигиталните лидери оперират 4 пъти по-бързо от преди Covid”

добавете коментар...

  1. Скъп мобилен интернет ограничен

    Това е за България високи цени за мобилни данни, ограничени пакети данни, средна до ниска скрост. Безсмислени услуги от времето на 3G и глупави кабелни ТВ и абонаменти за пенсионери.

Коментар