CoRiCal – онлайн калкулатор за риска от Covid-19

Нов онлайн инструмент помага на всеки да изчисли риска от заразяване с Covid-19
(снимка: CC0 Public Domain)

Имунизационна коалиция си партнира с австралийски учени, за да създаде калкулатор, който помага на хората да разберат рисковите им фактори за заразяване с Covid-19 и доколко ваксинацията ще им помогне.

Новият онлайн инструмент отчита множество параметри и изчислява индивидуално риска от заразяване с Covid-19 и въздействието на ваксинацията за неговото намаляване. Освен това калкулаторът може да се адаптира и за други инфекции.

Инструментът се нарича CoRiCal (Covid Risk Calculator). Според авторите на проекта, той е предназначен да помогне на хората да вземат информирано решение относно ваксинацията въз основа на настоящите им рискове от инфекция и тежкия ход на последваща инфекция, както и да оценят риска от заразяване с Covid-19 при различни сценарии на предаване на вируса.

Потребителите трябва да въведат своята възраст, пол, параметри на риска от предаване в общността и статус на ваксинация. Изчислението ще покаже индивидуалния риск на всеки човек. Например, можете да определите шанса си да се заразите с Covid-19 и риска от смърт от последваща инфекция.

Инструментът може да се използва от хората, за да разберат вероятността да получат тромбоза след ваксинация с AstraZeneca и дори да сравнят тези данни с други вероятностни събития, като например смърт от удар от мълния или печалба от лотарията.

В момента CoRiCal е в пилотна фаза. Учените планират непрекъснато да го актуализират в съответствие с най-новите медицински и научни насоки, включително оценка на риска от странични ефекти на ваксините Pfizer и Moderna, тяхната защита срещу заразяване, както и въздействието върху риска от заразяване на съществуващи заболявания като затлъстяване и диабет и вероятността от постковиден синдром.

CoRiCal може лесно да се адаптира, за да отчете ефектите от бустерните дози, новите вирусни щамове и новите ваксини, както и към по-младите възрастови групи, спецификата на страната и други условия, твърдят изследователите. Калкулаторът може дори да бъде преработен, за да оцени рисковете и от други инфекциозни заболявания.

Калкулаторът е достъпен онлайн тук: CoRiCal

Коментар