Атанас Пеканов: България има изключителен потенциал

Програми като Фулбрайт могат да променят живота и кариерата, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов
(снимка: УНСС)

„Имал съм възможността да видя много страни, да почерпя най-добрите примери. Една от възможностите това да се реализира е програма  „Фулбрайт”. За мен е важно да популяризирам тази възможност, защото такива програми могат да променят живота и кариерата ви”, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов на лекция в УНСС, част от събитие на тема „Представяне на стипендии „Фулбрайт”.

Той подчерта, че първо през XXI век голяма част от успехите минават през много успешни и неуспешни кандидатствания и второ, че науката се развива на базата на сътрудничество между изследователски екипи, с участието на световни учени.

„България има изключителен потенциал и може да бъде активна част от това, както на европейско, така и на световно ниво. И в тази линия посещението в един американски университет е възможност за развитие”, допълни Пеканов, представяйки своя личен опит с програмата и обучението си в Харвард.

Министър Пеканов  е „идеален пример как полученото знание веднага се използва в България за импакт и подобряване на икономиката и живота на средния български гражданин”, заяви изпълнителният директор на комисия „Фулбрайт” Анджела Родел, като отбеляза, че много преподаватели и студенти на УНСС са били стипендианти на програмата.

Родел обърна внимание, че програмата позволява и на американски граждани да дойдат в България да учат или преподават. И даде пример със себе си и нейното обучение в Софийския университет.

„Като ръководство на университета ние насърчаваме усилията на хората, които искат да извършат този образователен, академичен и научен обмен. УНСС е в мрежата от европейски университети, но се стремим да станем и световен университет. Искам да пожелая на всички куража да вървят по този път. Това е ценно не само за тях и университета, а и за икономиката на България”, отбеляза проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС.

Коментари по темата: „Атанас Пеканов: България има изключителен потенциал”

добавете коментар...

  1. ха

    Програмата “Фулбрайт” значи… Ние в България я наричаме по друг начин – “Терминал 2”. Че даже нашият термин си е и някак по-обобщаващ.

Коментар