Умна кола спира, ако шофьорът има здравословен проблем

Концептуален автомобил Mazda Co-Pilot в Мийоши, префектура Хирошима, Япония
(снимка: Mazda)

Автомобилите вече знаят как да паркират сами, предупреждават сънливите шофьори да внимават, знаят да се движат в една лента и дори „разпознават” пътната обстановка. Но какво става, ако на водача му прилошее? Една нова разработка за умна кола „разбира”, ако шофьорът получи инсулт или инфаркт посред пътя.

Това, което прави възможна диагностиката, са данни от камери в колата, без да се прибягва до лазерни сензори или други по-натрапчиви технологии. Кой се е сетил да го направи? Mazda. От фирмата казват, че технологията ще се внедрява в колите ѝ „на достъпни цени”, а не само в луксозните превозни средства.

Това навярно не е странно, като се има предвид, че населението на света е все по-застаряващо и все по-често се случва внезапните здравословни проблеми да връхлетят човека по време на пътуване, отбелязва TechXplore.

Японският автомобилен производител е работил с медицински експерти, включително от университетската болница в Цукуба, проучвайки събраните данни от изображения, за да обучи своята система как изглежда здравият шофьор, за разлика от недееспособния шофьор, внезапно паднал напред връз волана.

Когато разпознае подобен проблем, технологията ще може да спре колата на безопасно място, например на банкета, възможно най-бързо. Автомобилът ще сигнализира, с мигачи и аварийни светлини – но засега точните предупредителни сигнали все още не са определени. Ще бъде изпратено и спешно обаждане до службите за бърза помощ.

Що се отнася до опасенията относно поверителността, личните данни не напускат колата, категорични са от Mazda. Засега не е ясно кога технологията ще се появи на пътя. Mazda планира да предложи системата първо в Япония, а по-късно и в Европа, то компанията се въздържа от обобщения дали и кога ще се насочи и към пазара в САЩ.

По подобна технология работят и други големи автомобилни производители, включително Volkswagen от Германия и японският конкурент Toyota Motor.

Коментари по темата: „Умна кола спира, ако шофьорът има здравословен проблем”

добавете коментар...

  1. Симо

    Моя Dodge Viper иска само бензин, много много бензин и никога не спира, умни коли за умници, за по обикновенните като мен коли без електроника и няма проблем.
    Тая седмица тествам Nissan GTR тунинг модел, впечатлен съм, малко по бърз е от Dodge viper… и доста по икономичен… и разни гъзари със супер скъпи коли ги правя сами да си говорят, всеки ден за работа и обратно е яка лудница по магистралата…ламботата, ферарита и корветите не могат да се мерят с тоя Нисан… днес закарах колежката до тях, около 70км яко каране, тая само дето не се напика в колата от страх, като слязохме цялата трепереше ама след водката се освести, каза че съм напълно откачен, ми тренирам за рейсинга…

Коментар