Google разкри най-модерната технология за видеокомуникации

Над 100 души са участвали в тестовете на системата в продължение на 9 месеца
(снимка: Google)

Google разкри технически подробности за системата Project Starline, която компанията демонстрира на I/O конференцията за разработчици по-рано тази година. Project Starline по същество е кабина за видео чат, в която хората общуват помежду си, сякаш са близо един до друг.

Използването на системата изисква картина с висока разделителна способност без никакви смущения, която изглежда възможно най-естествено за събеседника. Освен това е необходим звук с достатъчно високо качество, за да изглежда така, че думите се произнасят от събеседника във видеокомуникацията, а не от мултимедийна платформа, отбелязва The Verge.

Project Starline се базира на голям 65-инчов 8K панел с честота на опресняване от 60Hz. Около дисплея има три „улавящи модула”, които събират информация за цвета и дълбочината на сцената.

Системата включва също четири допълнителни камери за проследяване на движението, четири микрофона, два високоговорителя и инфрачервени проектори. Аудиото се кодира при честота на дискретизация от 44,1 KHz и битрейт от 256 Kbps.

Цялото това оборудване генерира доста големи количества данни, които трябва да се предават – според Google, това изисква канал с ширина от 30 до 100 Mbps, в зависимост от „детайла на текстурата върху дрехите на потребителя и амплитудата на неговите жестове”. За обработка на данни се използват четири мощни Nvidia видеокарти (две Quadro RTX 6000 и две Titan RTX) – общата латентност е средно 105,8 ms.

Според служители на Google, които са наблюдавали изпитанията на трите системи Project Starline, те превъзхождат всички съществуващи видеокомуникационни решения. За 9 месеца в тестовете са участвали 117 души, които са провели 308 дистанционни срещи, като средното време за всяка от тях е било 35 минути.

Google все още не е казал нищо за плановете си да пусне такава система на пазара, не е уточнена и нейната прогнозна цена. Но е известно, че компанията ще увеличи броя на Starline системите в своите офиси в Съединените щати.

Коментари по темата: „Google разкри най-модерната технология за видеокомуникации”

добавете коментар...

  1. :o)

    Технологията е страхотна, а Гугъл имат ресурсите да я направят достъпна.
    Това трябва да е следващото ниво на видео разговорите, дори при тези технологии
    отдавна трябваше да е нещо обикновено, но по-важно ни е да създаваме оръжия дронове танкове и други тъпотии, а не такива неща.

  2. мхм

    поредния безсмислен проект на гугъл, който ще умре

Коментар