Китай строи най-големия завод за зелен водород

Китай ще инвестира близо половин милиард долара в предприятие за чист водород
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската компания China Petrochemical Corporation (Sinopec) започна да строи най-големия в света завод за производство на екологично чист водород, който ще се генерира с помощта на слънчева енергия. Предприятието ще влезе в експлоатация през лятото на 2023 г. и ще произвежда до 20 хиляди тона “зелен” водород годишно.

Инвестицията в проекта възлиза на 3 милиарда юана (470 милиона долара), съобщи South China Morning Post. Съгласно плана, ще бъде изградена инсталация за извличане на водород от вода, резервоари за съхранение, транспортни средства и тръбопровод до мястото на използване и преработка.

Предвижда се изграждане и на слънчева ферма, която да доставя енергия за всички технологични процеси. В крайна сметка целият смисъл на „зеления” водород е, че за получаването му ще се използва само възобновяема енергия. Мощността на спомагателната слънчева електроцентрала ще бъде 300 MW.

Проектът се изпълнява в Синдзян-Уйгурския автономен район, който се счита за подходящ за производство на възобновяема енергия, както и за химическо производство. Sinopec планира да използва “зеления” водород, получен в комплекса, в собствената си петролна рафинерия, до която ще бъде прокаран водороден тръбопровод.

Сега в производството се използва водород, получен от преработката на природен газ. Това е така нареченият “сив” водород, чието производство е съпроводено с емисии на парникови газове. Преходът към използване на “зелен” водород ще елиминира емисии на 485 хиляди тона CO2 годишно. Все още няма подобни по мащаб и амбиция проекти никъде по света.

Sinopec е най-големият производител на водород в Китай с капацитет от 3,9 милиона тона годишно, което представлява 11% от общото производство на водород в страната. В Китай водородът се произвежда основно от изкопаеми суровини, докато само 4% се получава от възобновеми източници на енергия. Почти целият водород в страната се използва в химическата промишленост за производство на пластмаси и химикали.

Водородът играе важна роля в плановете на правителството на КНР за икономика без въглерод. Планира се делът на водорода в енергийния баланс на страната да нарасне до 20% до 2060 г., докато през 2018 г. е бил само 3%. Очевидно предстои много работа в тази област.

По-специално, още три проекта за производство на екологично чист водород са в процес на разработка, включително два в северния регион на Вътрешна Монголия и съоръжение, базирано на офшорна вятърна ферма в югоизточната провинция Фуджиан. И това е само началото.

Коментари по темата: „Китай строи най-големия завод за зелен водород”

добавете коментар...

  1. Бъдещето е да водорода

    Има много пробиви във формата на съхранение (германците са изобретили паста Powerpaste), пробиви във евтиното синтезиране, разделяне с ефективен полупроводник и др. Те първа големите икономики започват да работят в посока “водородът – горивото на бъдещето”. Ток в акомулатор на Тесла примерно, не може да се сравнява с мощността на ел. енергията, която ще произведе водорода, ако същия обем на акумулатора е пълен с водородна паста. Чака се големият пробив, а именно свеждане до ниски нива енергоемкото синтезиране.

  2. :o)

    ето това е истинската зелена енергия на света към 2021 – Водорода.
    Не генерираните с хиляди тонове мръсен пушек Електрически автомобили.

Коментар