Наночип препрограмира тъканта на живо тяло

Малък силициев чип може да променят функцията на живите части на тялото
(снимка: Indiana University School of Medicine)

Иновативно силициево устройство може да превърне кожната тъкан в кръвоносни съдове и нервни клетки. Разработката вече е преминала от етапа на прототип към стандартизирано производство, което означава, че може да се реализира по последователен и възпроизводим начин.

Проектът, дело на изследователи от Медицинския факултет на Университета в Индиана, САЩ, предвижда потенциалната употреба на устройството като лечение за хора с различни здравословни проблеми. Публикация за иновацията се появи преди броени дни в „Nature Protocols”.

Технологията, наречена „тъканна нанотрансфекция”, представлява неинвазивно устройство с наночип, което може да препрограмира тъканната функция чрез прилагане на безвредна електрическа искра за доставяне на специфични гени – в рамките на част от секундата, пояснява SciTechDaily.

При лабораторни изследвания устройството успешно е преобразувало кожна тъкан в кръвоносни съдове, за да възстанови тежко наранен крайник. В момента технологията се използва за препрограмиране на тъкани за различни видове терапии, като например възстановяване на мозъчни увреждания, причинени от инсулт, или предотвратяване на увреждане на нервите, причинено от диабет.

Докладът, който описва създаването на чипове за тъканна нанотрансфекция, ще позволи на други изследователи да участват в разработките в сферата на регенеративната медицина, коментира Чандан Сен, директор на Центъра за регенеративна медицина и инженерство в Индиана, който е и водещ автор на публикацията.

„Този малък силициев чип дава възможност за нанотехнологии, които могат да променят функцията на живите части на тялото”, твърди ученият. „Например, ако кръвоносните съдове на някого са били повредени поради пътнотранспортно произшествие и има нужда от кръвоснабдяване, ние вече не можем да разчитаме на съществуващия кръвоносен съд, защото той е смачкан; но можем да превърнем част от кожната тъкан в кръвоносни съдове и така да спасим крайника, който е в риск”, пояснява Чандан Сен.

Достъпната информация за процеса на производство ще доведе до по-нататъшно развитие на чипа с надеждата, че някой ден той ще бъде използван клинично на много места по света. Чандан Сен се надява до една година да кандидатства за одобрение от FDA за чипа. След като го получи, устройството ще може да се използва за клинични изследвания при хора, вкл. пациенти в болници, здравни центрове и спешни отделения.

Коментари по темата: „Наночип препрограмира тъканта на живо тяло”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Скоро във “ваксините”

Коментар