ИТ секторът със 126% ръст на обявите за работа за една година

Офертите за работа в ИТ сектора бележат трицифрен ръст спрямо пандемичната 2020 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на обявите за работа в страната продължи да намалява през ноември, като спрямо октомври той е с 5,9% по-малко, става ясно от ежемесечния анализ на динамиката на пазара на труда у нас на кариерния сайт JobTiger.

Общият брой на предложенията в сайтовете за работа през ноември е бил малко над 40 000, като в сравнение с ноември 2020 г. те са с цели 86% повече.  Тенденцията на спад се наблюдава в почти всички сектори, като ръст може да се отчете единствено в секторите „Счетоводство, одит, финанси” (8%) и „ИТ” (1%). В другите отрасли броят на обявите е намалял, като най-силно изразен е в „Строителство” (-12%) и „Логистика и транспорт” (-12%).

Спрямо ноември 2020 г. обаче картината е доста по-различна. Анализът на JobTiger показва двуцифрен и дори трицифрен ръст на обявите за работа във всеки един от секторите. Пез този период на 2020 г. бяха отчетени едни от най-ниските нива на публикувани обяви от началото на пандемията, задминати единствено от тези през март 2020 г.

Трицифрен, спрямо 2020 г., е ръстът на предложенията в секторите „ИТ” (126%), „Счетоводство, одит, финанси” (115%) и „Административни и обслужващи дейности” (109%). Годишният ръст на обявите в останалите сектори е: „Търговия и продажби” (92%), „Маркетинг и реклама” (81%), „Производство” (72%), „Логистика и транспорт” (65%), „Здравеопазване и фармация” (56%) и „Строителство” (52%).

При дяловото разпределение на обявите за работа водещ е все още секторът „Търговия и продажби” с 21%. Делът на сектора „ИТ” продължава да нараства и през ноември броят на предложенията в него е 19% от общия брой обяви в страната. На трето място е „Производство” с 15%.

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са нараснали с 3% спрямо месец октомври. Техният дял спрямо общия брой обяви е 14,8% или 1 на всеки 7 обяви вече ни предоставя възможност за работа от разстояние.

Най-многобройни са тези предложения в сектора „ИТ” (67%), работа от вкъщи се предлага и в сферата на „Административни и обслужващи дейности” (14%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (13%) и „Търговия и продажби” (5%).

През октомври се появи зеленият сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу Covid или неговото преболедуване) като изискване в някои обяви за работа. Въпреки че през ноември броят на обявите с подобно изискване е нараснал, те все още са едва 0,4% от всички предложения в страната. Обявите, в които присъства зелен сертификат, са предимно в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство”, „Обслужващи дейности” и „Търговия и продажби”.

Половината от всички предложения за работа в страната са съсредоточени в столицата, като заедно с тези в останалите водещи областни градове представляват 75% от всички обяви. Предложенията се разпределят, както следва: София (50%), Пловдив (10%), Варна (7%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Коментар