Банков шеф: Не вярвам в метавселената на Зукърбърг

Метавселената е тенденция, но досега никой не е успял да я реализира
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-вероятно бъдещето принадлежи на метавселените, но по пътя има много препятствия: само технологични гиганти могат да ги създадат, а вече реализираните опити не вдъхват оптимизъм, смята шефът на Сбербанк – Герман Греф.

Създаването на метавселена е тенденция, която вече е видима, но засега няма нито един пример, който да показва, че метавселената е направена в действителност, заяви Греф на форума Finopolis, цитиран от RBC.

В същото време мениджърът подчерта, че продуктите, с които Facebook на Марк Зукърбърг навлиза на този перспективен пазар, все още са далеч от претендентите за лидерство.

„Метавселената – това вероятно е тенденцията, която е видима, но няма нито една обявена метавселена. Поради факта, че досега технически никой все още не е успял да направи този преход. Не вярвам в метавселената на Зукърбърг”, каза Греф.

След речта на основателя на Facebook за метавселената Греф отново е решил да използва очилата за виртуална реалност Oculus. „Прекарах повече от час [във виртуалната реалност] за първи път в живота си, докато преди ми стигаха максимум 10 минути… И разбрах, че, може би трябва да прекарате един месец и след това ще свикнете, но е неудобно. Това е много сериозен натиск дори за възрастен”, споделя ръководителят на Сбербанк.

„Вярвам повече в разширената реалност. Но засега виждаме, че има проблем с интерфейсите. Мисля, че технологичната бариера ще бъде най-важната. Влизането в метавселената трябва да бъде лесно, много достъпно и да не причинява замайване и други неща, които Oculus или други слушалки предизвикват днес. Засега е много неудобно”, обобщава Греф.

Според него, бъдещето принадлежи на аватарите, а медицината е една от основните области на тяхното приложение. „По един или друг начин всички ние ще бъдем окичени със сензори в много близко бъдеще. Мисля, че това ще дойде по-бързо от интерфейса в метапространството. Желанието за поддържане на здравето, възможността да получавате прогнозни анализи за здравословното си състояние онлайн чрез AI ще бъде голямо предимство”, прогнозира Греф.

Коментар