Разкриха тайна сделка на Apple с Китай

Тим Кук е подписал лично 5-годишно споразумение с китайските власти
(снимка: Foxconn)

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук „тайно” е подписал споразумение за повече от 275 милиарда долара с китайските власти. Съгласно документа, компанията се ангажира да помага на азиатската страна да развива икономиката и технологиите.

Тим Кук е сключил петгодишно споразумение по време на лични посещения в Китай през 2016 г., твърди публикация в The Information. Редица мениджъри на Apple са настоявали за по-тясно сътрудничество с китайското правителство, притеснени от негативния имидж на компанията в страната и лошите отношения с официалните лица.

Кук възнамерявал да използва споразумението, за да получи известна свобода от китайските регулатори. През май 2016 г. той обяви, че Apple е инвестирала 1 милиард долара в китайския стартъп Didi Chuxing в опит да угоди на властите. В резултат на това компанията получи разширен достъп до китайския пазар.

Съгласно споразумението, Apple се задължава да съдейства на китайските компании да развиват „най-модерните производствени технологии”, да „подпомага обучението на висококвалифицирани китайски специалисти”, да използва повече компоненти от китайски доставчици, да подписва сделки с китайски разработчици на софтуер, да си сътрудничи с изследователи и да инвестира директно в китайски технологични компании.

Документът предвижда автоматично удължаване на споразумението между Apple и Китай с още една година до май 2022 г., ако няма възражения от нито една от страните, твърдят още източниците.

Коментар