Стрийминг платформите са идеална примамка за фишинг

Netflix е най-популярната услуга за стрийминг, използвана като примамка от киберпрестъпниците
(снимка: CC0 Public Domain)

Съдържанието по поръчка и стрийминг услугите отбелязаха бърз растеж през последните две години, допълнително ускорен от пандемията. Адаптирайки се към нарасналото търсене на алтернативни източници на забавление, киберпрестъпниците видяха възможност да се възползват от нетърпението на потребителите да гледат любимите си предавания на платформи за стрийминг, като в мрежата се появиха добре познати схеми за измама.

Повече от 93 000 опита за заразяване, маскирани като първите пет най-популярни платформи за стрийминг – Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video и Hulu – са засекли продуктите на Kaspersy от началото на януари 2020 г. до края на юни 2021 г. Атакувани са 18 938 уникални потребители с 8 650 различни файла в разглеждания период.

Netflix е не само водещата платформа по брой на абонати, но и най-популярната услуга за стрийминг, използвана като примамка от киберпрестъпниците. Общо 89,93% от засегнатите потребители се сблъскват със злонамерен или нежелан софтуер, докато търсят платформата Netflix и свързано с нея съдържание.

Фишинг атаките са един от най-разпространените начини за кражба на идентификационни данни за акаунт, сочи анализът. Тъй като повечето филми се пускат онлайн, измамниците се задълбочават в сферата на стрийминг услугите. В желанието си да бъдат първите зрители на нов епизод от любимото си шоу, потребителите стават небрежни към уебсайтовете, които посещават, и точно от това се възползват измамниците, когато създават фишинг уебсайтове.

В повечето случаи фишинг страниците на популярните стрийминг платформи изглеждат почти идентични с оригиналните дизайни: цветовете, шрифтовете и оформленията може дори да не издават фалшификат.

Пример за фишинг страница, предлагаща поточно предаване на „Хартиената къща”, подобна на Netflix
(екранна снимка: Kaspersky)

Киберпрестъпниците активно използват стрийминг шоу програми и сериали като стръв. Почти 60% от опитите за заразяване са се случили, като се използват само две шоу програми като примамка. The Mandalorian (28,72%) и Money Heist (28,41%), два от най-големите световни хита през последните години, са били активно експлоатирани от киберпрестъпници.

Други заглавия от първите пет популярни сериала, които редовно се използват като стръв за фишинг, включват: Rick and Morty (Рик и Морти) – (9,69%), Peaky Blinders (Остри козирки) – (9,25%) и Westworld (Западен свят) – (7,17%).

Експертите на Kaspersky съветват потребителите да спазват няколко правила, за да не станат жертва на злонамерен софтуер и измами, докато използват услуги за стрийминг:

Проверявате автентичността на уебсайтовете, преди да въведете лични данни. Използвайте само официални, доверени уеб страници, за да гледате или изтегляте филми. Проверете отново URL адресите, както и изписването на имената на компанията осигуряваща услугата.

Използвайте надеждна VPN услуга, за да получите достъп до регионално съдържание на различни стрийминг платформи.

Използвайте надеждно решение за сигурност, което идентифицира злонамерени прикачени файлове и блокира фишинг сайтове.

Избягвайте връзки, обещаващи ранно гледане на съдържание. Ако имате някакви съмнения относно автентичността на съдържанието, консултирайте се с вашия доставчик на онлайн услуги и развлечения.

Внимавайте с всякакви сделки, които изглеждат твърде добри, за да са верни, като например „едногодишен безплатен абонамент”.

Когато е възможно, използвайте достъп до платформи за стрийминг само чрез собствен платен абонамент на официалния уебсайт или приложение от официалния пазар.

Коментар