Роскомнадзор плаши Google с блокиране на YouTube

YouTube може да стане недостъпен в Русия, заплаши местният регулатор
(снимка: CC0 Public Domain)

Руският регулаторен орган Роскомнадзор (РКН) е изпратил писмо до ръководството на Google, в което изисква от ИТ гиганта да де-блокира немскоезичния YouTube канал „RT auf Sendung”, собственост на руската RT, възможно най-скоро.

През декември новинарският канал RT е получил правото да излъчва в ефир от Москва до 33 европейски държави, сред които Германия, Австрия и Швейцария. Медията бързо стартира нов немскоезичен телевизионен канал RT DE с информационна и аналитична насоченост.

Успоредно с това RT поставя началото на съответния медиен канал в YouTube: „RT auf Sendung”, който предава на живо излъчваното по RT DE. В деня на стартирането обаче каналът в YouTube „RT auf Sendung” бива блокиран. Твърди се, че той „нарушава правилата на сайта”.

В случай, че Google игнорира призива и не възстанови достъпа до канала, Роскомнадзор не изключва въвеждането на ответни мерки: „законът предвижда мерки за частично или пълно ограничаване на достъпа, както и административна отговорност”, казват от регулатора.

Междувременно в съобщението на уебсайта на Роскомнадзор се отбелязва фактът, че „разрушителните действия на видео хостинга са безпрецедентни, нарушават ключовите принципи на свободно разпространение на информация и безпрепятствен достъп до нея”.

В РКН подобни действия се характеризират като акт на цензура, което пряко противоречи на Конституцията на Руската федерация.

Коментари по темата: „Роскомнадзор плаши Google с блокиране на YouTube”

добавете коментар...

  1. :o)

    аааа ушанките са изпищяли щото някой ги е настъпил по малкото пръстче
    как бъй тебя не стъйдно блокировать росмедвьедкомуралгаззилжукнадзор тъй Гугль Бляд?

  2. Фофу

    Обаче са царе на идиотските съкращения – Роскомнадзор.

  3. л

    Само блок навсякъде на русофилистичната малоумна пропаганда!

Коментар