Нови чипове обещават седмица работа на смартфона

Чипове с нова архитектура ще направят електронните джаджи по-издръжливи на батерия
(снимка: IBM)

Нов дизайн на полупроводников чип, разработен от IBM и Samsung, може да удължи действието на Закона на Мур. В „революционната” му архитектура транзисторите са вградени в чипа по начин, който позволява вертикални токови потоци, което води до по-гъсто разполагане на компонентите – а това обещава скоро да видим на пазара смартфони, които работят седмици с едно зареждане.

Още през май IBM разкри проекта си за полупроводникови чипове с най-малките транзистори, правени някога – с размери само 2 нанометра (nm), припомня NewAtlas. С други думи, тези транзистори са по-тесни от веригата на ДНК. Това позволява цели 50 милиарда транзистора да бъдат натикани върху чип с размер на нокът.

Подобна гъстота значително повишава производителността и ефективността, за да предложи 75% намаление на потреблението на енергия в сравнение със стандартните за индустрията чипове със 7-нанометрови транзистори.

Традиционните полупроводници имат транзистори, разположени хоризонтално плоско върху повърхността, пренасяйки електрическия поток странично, от едната към другата страна. Новата архитектура, разработена от IBM и Samsung, е наречена „транзистори с вертикален транспортен полеви ефект” (VTFET) и предвижда друго: транзисторите да се вграждат в чипа перпендикулярно, което позволява токът да тече нагоре и надолу.

Според IBM, тази нова „вертикална архитектура” позволява вграждане на много повече транзистори върху чипа. Същевременно подредбата влияе и на контактните точки между тях, което в крайна сметка води и до пестене на енергия. Според фирмите-разработчици, дизайнът има потенциал да удвои производителността на днешните изчислителни системи или да предложи 85% намаление на потреблението на енергия.

Новата архитектура обещава многобройни ползи. Те могат да обхванат „интернет на нещата”, позволявайки на IoT устройства като океански шамандури и автономни превозни средства да работят с по-малко енергия. Положителен ефект се очаква и за енергоемките изчислителни процеси като „копаенето” на криптовалути.

Технологията може да намали и въглеродния им отпечатък, както и да доведе до изграждане на по-ефективни космически кораби. В сферата на потребителската електроника, според IBM, може да се очаква появата на смартфони, които работят повече от седмица с едно зареждане на батериите.

Коментари по темата: „Нови чипове обещават седмица работа на смартфона”

добавете коментар...

  1. Ирелевант News Present

    И като ги натикате какво ще стане? Mалоумниците ще могат да киснат по цял месец в МетаГьонСурат Тефтера и вселената си или ляля Сийка от Сусурлево ще може да си купи нови найлонови чорапи. Нима някой от графеновите зомбита ще е останал жив дотогава ,че да успее да види на живо тази технология.

Коментар