Автономни роботи доставят храна на летище в САЩ

Автономна роботизирана система за доставка на храни обслужва клиенти на летище
(снимка: Ottobot)

Все повече хора се „завръщат” към въздушния транспорт, но препоръките за поддържане на дистанция остават в сила. Нова, роботизирана услуга за доставка на храна по летищата им помага да хапват, без да се струпват по летищните заведения.

Системата включва набор от четириколесни автономни машини „Ottobot”. Тя вече работи на международното летище в Синсинати в Северен Кентъки, съобщи NewAtlas.

Пътниците в зона B на летището могат да си поръчат храна, напитки или пътни продукти от избрани магазини, разположени из летището, чрез специално приложение. След като поръчката бъде направена, служителите в съответния магазин поставят артикула в товарното отделение на един от роботите и го изпращат до пътника.

Докато роботът преминава през летището, той използва модул LiDAR и набор от сензори, за да избягва останалите хора. Същевременно роботът разчита на система за „навигация за контекстуална мобилност”, за да следи местонахождението на получателя на самото летище.

От своя страна, приложението показва на клиента къде в момента се намира неговият робот-доставчик на летището и го предупреждава, когато машината достигне местоположението на човека. Приложението му дава и QR код, специфичен за поръчката. Когато клиентът покаже кода на скенера на робота, машината отключва и отваря капака на товарното си отделение, за да може пътникът да вземе своята покупка.

Настоящата система за доставка е проектирана въз основа на обратна връзка от потребителите от пилотен проект, който се проведе на същото летище в края на миналата година. Отзивите на клиентите от тази програма, от своя страна, ще бъдат използвани при по-нататъшното разширяване на системата.

Коментар