AI може да сбъдне екологичния дом

Изкуственият интелект е способен да помогне в създаване на най-добрите домове
(снимка: CC0 Public Domain)

Би било прекрасно всички да имаме на покрива си соларни панели, които произвеждат електричество от слънцето. Ако имаме и термални колектори, ще можем и да се къпем с енергия от слънцето. А ако домът ни е построен с висококачествени, енергийно ефективни конструкции и материали, няма да ни се налага да използваме много енергия за отопление.

Всъщност, ако преди построяването на дома се заложи система за геотермална енергия, то и отоплението ни ще е изключително ефективно и евтино. И ако всички тези мерки са добре премислени и оразмерени, то може да се окаже, че домът ни консумира малко енергия, а произвежда повече.

Всичко това обаче изисква домът ни да бъде внимателно проектиран от архитект, вземайки предвид и нашите предпочитания за пространството, което ще обитаваме. Много хора смятат, че в общуването си с архитекта от тях се очаква да му кажат нещо от типа на „искам прозорец ето тук”. Но всъщност къде ще има прозорец е именно негова работа.

От потребителите се очаква да споделят предпочитанията си генерално, дори в известен смисъл абстрактно. Те могат да кажат, например, „искаме домът да създава усещането за силна връзка с околния свят” или пък „искаме просторно, светло пространство, в което да се чувстваме „нашироко”. Също така потребителите могат да посочат, например, че искат да има овощна градина – това значи, че те дефинират конкретна функция в бъдещия си дом.

Ето колко сложна е работата по създаването на дом. Той трябва да отговаря на генералните изисквания за местообитание, да има конкретни желани функции, но и да е енергийно ефективен, екологичен. Предизвикателна е задачата пред архитекта!

Скоро обаче може да се окаже, че изкуственият интелект помага в този процес на създаване на най-добрите домове. С технологиите на подобрената реалност (AR) пък визиите на архитектите могат да се „сбъднат”, така че бъдещите собственици да се разходят из новото си жилище, още преди да е направена първата копка по неговия строеж.

Първите стъпки в тази посока са вече факт. От няколко години Google предлага ценни инструменти за оценяване на възможностите за инсталиране на соларни панели. Най-простата стъпка предполага да се вземат сателитни изображения от Google Home, спрямо които се оразмеряват соларните панели, „наслагват” се върху съществуващите покриви и така хората могат да видят как биха изглеждали техните соларни покриви – гледани откъм улицата и откъм съседните имоти.

Към това може да се добави и „Проект слънчев покрив” пак на Google, който помага за изчисляване на спестяванията от изграждане на слънчев покрив. Когато човек осъзнае колко би спестил от сметките си за ток, имайки фотоволтаици на покрива, той може да се ориентира дали и доколко желае да направи такава инвестиция.

Отскоро се развива и проект за виртуално проектиране на озеленяването около дома. Това може да изглежда като въпрос от естетически характер (който не е маловажен, защото този вид естетика пряко кореспондира с цената на имотите), но от гледна точка на обитаването на дома има различна стойност. Малка или голяма, градината около дома има отношение към чистотата на въздуха, тишината, а също и засенчването, което става все по-важен фактор на фона на все по-знойните лета с продължителни „горещи вълни” и температурни рекорди.

Освен това растителността в градината може да засенчва и самия дом – желана възможност през лятото – и да го брани от силни ветрове през зимата. Посредством Home Outside хората могат да видят възможностите за озеленяване на своите дворове чрез AI и „компютърно зрение”. Всичко това прави задачата да изглежда по-малко сложна, по-понятна, по-предвидима. След като харесат концепция за своята градина, собствениците могат да пристъпят към избора на изпълнител.

HomeOutside се базира на изкуствен разум за автоматично композиране на красиви и устойчиви ландшафтни проекти, базирани на хиляди по-ранни дизайни, вече разработени за различни потребители. За целта се използва Google Earth Engine в комбинация с фотограметрия, за да направи 3D визия, която бива прецизирана до постигането на най-желаната комбинация – дървета, сянка, цветя, трева за игрище, палуби, градински мебели, места за почивка, растително разнообразие, подкрепа за опрашителите… всичко.

Можем да очакваме все повече възможности и инструменти да „надградят” тези функционалности. Например, Home Depot наскоро инвестира в стартъп на име Hover, който позволява, базирайки се на дигитален модел на дома, да визуализира боята, облицовката, покривния материал (и да калкулира цената им). Някои автомобилни производители експериментират с виртуално „поставяне” на автомобила в двора на собственика на дома, за да види как би изглеждала бъдещата му кола вкъщи.

Дали хората биха били шокирани от идеята компютърен алгоритъм да проектира не само соларните им панели или не само задния им двор, но и целия дом? Засега тази възможност е все още относително далечна. Но тенденцията тепърва ще се развива, облекчавайки работата на архитектите в търсенето на „идеалния дом”.

Нещо повече – самите потребители биха имали интерес от това, защото ще могат дори да участват в създаването на мечтания дом. Можем да си представим, за момент, какво би било да си сложим AR или VR очила и да „ходим” из бъдещата си градина, да „садим” в нея дървета, да „боядисваме” беседката, да си „сложим пейка”…

Нещата могат да отидат дори още по-далеч – и това ще се случи. Ще стане възможно да гледаме таймлапс видео с това, което ще се случва в дома и градината ден след ден. Ще стане възможно да поискаме да видим състаряването на дома с течение на времето, за да добием представа как ще изглежда къщата след 10, 20 или 50 години.

Ще можем дори да видим какво би се случило с дома при настъпването на бедствие, например силна буря: дали ще остане без покрив, дали ще бъдат изтръгнати дърветата, кои части от фасадата ще пострадат и как. А това е нещо, което бихме искали да вземем под внимание, когато застраховаме дома си.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „AI може да сбъдне екологичния дом”

добавете коментар...

  1. Бриджит

    Това е мечтан дом.
    Обаче кой го заслужава?
    Дали еди кой си с парите или пък да се плаща в Интелекткойни?
    Живея на село, вчера от 10 до 15 ч. съм се занимавала с 2 кюнеца, и сажди и т.н., имам превод на модели за Луфтханза/работна версия на немски/, щях да ги започна ….мислех за 2 ч. да се справя с печката, но комините са спукани…отсреща имам съседи на които не завиждам , работещо смесено младо семейство, имат си климатик, нормално…
    Та бих била доволна и аз да имам дом ,модерен , мога да си контактувам с андроида на 3-те европейски езика, свободно, в работно ниво…обаче ситуацията е ето такава.
    Светът избяга в солара и геотермала и алтернативните енергии, но тук си е все така…Ако имаше зареждане от енергията мисловна на простака и лъжеца управленски и всякакъв , всичко в света да е светнало отвсякъде…Не може ли японците да ми чуят идеята,или чайна и да обърнат внимание на мисловната енергия, да се генерира нещо ,да се рециклира, без емисии и т.н. само невронните вериги и импулсите….?В града /местния/има много първично просто ,може да има ресурс….

Коментар