Американците ще поръчват онлайн безплатни Covid тестове

Достъпът до тестове за Covid ще бъде максимално улеснен в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че американците скоро ще могат да поръчват безплатни тестове за Covid от специално създаден правителствен уебсайт, който все още не е наличен.

„Ще имаме уебсайтове, чрез които можете да ги доставите [тестовете] до дома си”, заяви президентът за 500-те милиона домашни тестове, които правителството купува по повод новия вариант Омикрон.

Подробностите за новия уебсайт обаче са мътни. Прес-секретарят на Белия дом Джен Псаки каза, цитиран от The Verge, че „ще имаме повече информация… включително как изглежда уебсайтът”. После добави: „Ще направим уебсайта достъпен веднага щом тези тестове бъдат налични”.

Президентът Байдън поясни също, че администрацията работи с Google, за да улесни американците да намират места за тестване за коронавируса. „Направихме така, че да ви бъде по-лесно да намерите място за безплатно тестване за Covid близо до вас в Google”, каза той.

Идеята е хората просто да въведат израз като „Covid тест близо до мен” в лентата за търсене на Google и „да намерят редица различни места наблизо, където могат да се тестват”.

Говорителят на Google Лара Левин разкри, че договореностите, описани от президента, са част от текущата работа, която компанията върши от миналата година, „за да направи информацията за тестване (и след това за ваксините) достъпна в Търсене и Карти”.

Тя добави, че компанията продължава да прави актуализации, когато се появят нови данни. „Ние непрекъснато подобряваме информацията за Covid, която предоставяме в Търсене и Карти. Наскоро направихме актуализация, която добави информация за още хиляди безплатни места за тестване и работим с администрацията и правителствените агенции по тези направления”.

Коментар