Huawei е на път да се измъкне от примката на САЩ

Санкциите от САЩ засегнаха силно Huawei, но компанията е на път да преодолее бариерите
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската технологична компания Huawei, която пострада сериозно от санкциите на САЩ, възнамерява да изгради собствена фабрика за чипове, така че да не зависи от т.нар. „трети страни”. Това ще стане с помощта на друга компания за чипове от Китай – SMIC.

SMIC е най-големият производител на чипове по договор в Китай. В световната статистика фирмата се нарежда на пето място с 5% пазарен дял, по данни на Statista за третото тримесечие на 2021 г. Пред нея са американските GlobalFoundries (6,1%) и UMC (7,3%), корейската Samsung (17,1%) и световният лидер – тайванската TSMC, която държи 53,1% дял.

Самата Huawei все още няма собствени фабрики за чипове и това е единственото нещо, което я спира да си произвежда сама процесорите. Чиповете се разработват от нейното дъщерно дружество HiSilicon. Години наред процесорите на тази компания се произвеждаха от TSMC, но според решението на властите в САЩ, сега тайванците могат да произвеждат за Huawei по изключително остарели технологии.

Huawei и SMIC имат много общи неща. Освен че и двете фирми са разположени в Китай, те са недолюбвани от американските власти. САЩ систематично унищожават Huawei от пролетта на 2019 г., а SMIC е в „черния списък” от декември 2020 г. Това означава, че SMIC, освен всичко друго, няма право да използва американски компоненти и технологии в своята дейност. Това ограничение важи и за Huawei.

Все още не е ясно кога и в кой китайски град Huawei ще построи съвместната си фабрика със SMIC. Според прогноза на портала Huawei Central, това ще бъде Шенжен, а обемът на инвестициите в предприятието може да възлиза на десетки милиарди долари. Възможно е част от средствата да бъдат инвестирани от китайските власти.

Собствена фабрика на Huawei би означавала пълна независимост на компанията от други производители. Засега няма информация какъв технологичен процес ще усвои предприятието, но HiSilicon има опит в разработката на 5-нанометрови мобилни процесори. Още през октомври 2020 г. тя показа процесора Kirin 9000, направен по тази технология. Той е в основата на линията Android смартфони Mate 40.

Наблюдателите на пазара смятат, че китайският технологичен гигант иска да привлече подкрепата не само на SMIC, но и на партньори на тайванската TSMC, които ѝ доставят суровини и оборудване за производството на полупроводници. Huawei е предложила на тези фирми сътрудничество в замяна на финансова инжекция.

Huawei едва ли ще се ограничи само до една фабрика. Очаква се компанията да изгради мрежа от заводи, за да се предпази максимално от недостиг на микросхеми, включително на фона на санкции. Този подход ще ѝ позволи да произвежда чипове не само за себе си, но и за други китайски фирми, тоест ще стане и производител по договор.

Huawei все още не е обявила официално плановете си. Междувременно на 28 декември 2021 г. тя създаде нова компания за прецизни продукти в Китай. Регистрираният капитал е около 95 милиона долара.

Huawei беше един от първите лостове за натиск върху Китай от правителството на САЩ в контекста на търговската война. Старт на санкциите даде бившият американски президент Доналд Тръмп през 2018 г.

Първият етап беше забраната през май 2019 г. на американски ИТ компании, включително Google, да работят с Huawei, а през следващите месеци и компании от други страни започнаха да отказват да работят с китайците.

Тръмп стигна до TSMC в края на пролетта на 2020 г. На 11 май, по „искане” на САЩ, тайванците започнаха преговори за изграждане на свой завод на американска територия, които завършиха успешно на 15 май, 2020 г. Три дни по-късно Тръмп забрани на TSMC да прави чипове за Huawei.

По това време Huawei беше един от трите най-големи клиенти на TSMC, но забраната, която влезе в сила през септември 2020 г., не засегна по никакъв начин лидерските ѝ позиции. През октомври 2020 г. Тръмп отстъпи и отмени заповедта си, макар и частично. TSMC вече може да произвежда процесори Huawei, но максимумът е 28 нанометра – технология, която отдавна е остаряла.

Коментар