Astro Slide – този смартфон е за феновете на Linux

Astro Slide може да замени пълноразмерен Linux лаптоп за основните задачи
(снимка: Planet Computers)

Linux смартфонът Astro Slide, чиято разработка отне близо две години, се подготвя за световното изложение CES 2022, което започва на 5 януари в Лас Вегас. След премиерата създателят на устройството ще пристъпи към серийно производство и продажби.

Зад проекта Astro Slide стои компанията Planet Computers. Основната характеристика на този смартфон се крие в неговия форм-фактор, който беше много модерен в зората на смартфоните с Android. Това е хоризонтален плъзгач (слайдер) с пълноценна петредова QWERTY клавиатура под екрана.

На теория Astro Slide може да замени пълноразмерен Linux лаптоп за основните задачи. Смартфонът работи с повечето модерни дистрибуции на Linux, включително Ubuntu, но феновете могат да инсталират и Android, ако желаят.

Цената на Astro Slide след пускането му на пазара все още не е известна, но към момента смартфонът е наличен за предварителни поръчки на цена в рамките на 600 долара. Точната дата за старта на продажбите на Astro Slide не е обявена. Серийното производство, според плана на разработчиците, ще започне веднага след CES 2022.

Всичко е в клавиатурата

Разработчиците обръщат специално внимание на клавиатурата на Astro Slide. Те са решили да пожертват общата дебелина на корпуса и да изоставят тънките клавиши, правейки ги обемисти и по този начин увеличавайки удобството при писане. Освен това клавиатурата е механична, а не мембранна.

Astro Slide е проектиран да работи в два режима – като нетбук и мобилен телефон
(снимка: Planet Computers)

Смартфонът има подсветка на бутоните, а фърмуерът е допълнен със специален софтуер за настройка на функционални клавиши и допълнителни функции. Според плана на разработчиците, Astro Slide ще бъде пуснат с различни подредби и гравирани бутони, в зависимост от пазарите, на които ще се продава.

В повечето случаи подредбата ще бъде QWERTY, но за Германия, например, има QWERTZ версия и т.н. Общо се планират подредби за 24 езика. Възможно е създателите на устройството да пуснат и версия с кирилица, в допълнение към обичайната QWERTY.

Смартфонът ще излезе с различни подредби и гравирани бутони на клавиатурата
(снимка: Planet Computers)

Клавиатурата може да се използва в два режима – мобилен и настолен. Позицията на екрана зависи от избора. В първия случай той ще бъде в една и съща равнина с клавиатурата, както при другите слайдери. В режим на настолен компютър екранът може да бъде леко наклонен, за да превърне Astro Slide в мини-лаптоп.

Основни характеристики

На етап предварителни поръчки Astro Slide е на нивото на бюджетния 4,7-инчов iPhone SE 2020 със 128GB постоянна памет. Смартфонът с Linux има същите 128 GB ROM в допълнение към 8 GB LPDDR4x RAM и 6,53-инчов Full HD+ (2340×1080) екран.

Когато е затворен, Astro Slide не се различава от другите смартфони, освен че е по-дебел
(снимка: Planet Computers)

Astro Slide стъпва на процесор Dimensity 900, обявен от MediaTek в края на 2019 г. Чипът е произведен от TSMC по 7-нанометров процес и съдържа осем ядра в два клъстера. Първият се състои от четири Cortex-A76 на 2 GHz, а вторият е зает от квартет по-малко ефективни ядра Cortex-A55 със същата тактова честота.

Резултатът на чипа в AnTuTu 9 е около 324 хиляди точки, в GeekBench 5 – съответно 510 и 1870 точки в едноядрен и многоядрен режим. Вграденият ускорител Mali-G57 MC4 отговаря за графичната обработка.

Разработчиците са предвидили само две камери, което не е достатъчно за 2022 г. Предният сензор прави 13-мегапикселови изображения, докато задният е 48-мегапикселов.

Astro Slide има хубав 6,53-инчов екран с резолюция Full HD+ (2340×1080 пиксела)
(снимка: Planet Computers)

За работата на всички компоненти на мобилния телефон отговаря батерия 4000 mAh с USB-C зареждане и поддръжка на 10-ватово безжично зареждане, както и бързо кабелно зареждане.

Смартфонът поддържа мрежи от пето поколение (5G), има слот за microSD карти памет, безжични модули Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 и NFC, FM приемник, както и GPS и Glonass приемници. Налични са два USB-C порта, но предназначението на втория от тях остава загадка.

Основната камера на гърба на Astro Slide има 48-мегапикселов сензор
(снимка: Planet Computers)

Форм-факторът на Astro Slide не му позволява да бъде тънък и лек. Поради наличието на механична физическа клавиатура, смартфонът тежи 300 грама и е с дебелина 15 милиметра. Останалите му размери са стандартни – 164 мм височина и 77 мм ширина. Отстрани на смартфона е поставен скенер за пръстови отпечатъци.

Дълго чакан продукт

Премиерата на Astro Slide беше в края на март 2020 г., но Planet Computers забави пускането му на пазара по редица причини, основна сред които е глобалната пандемия от коронавирус, припомня Liliputing. Смартфонът беше отново показан на CES 2021 през януари 2021 г., а разработчиците обявиха планове да го пуснат през юни 2021 г.

В режим на настолен компютър екранът на Astro Slide може да бъде леко наклонен
(снимка: Planet Computers)

Световният недостиг на полупроводници, причинен от пандемията, в резултат на която Astro Slide не беше пуснат в продажба, даде своя принос. Все още продължава недостигът на микросхеми. Възможно е разработчиците отново да отложат пускането на мобилния телефон, като за втори път се позоват на Covid.

Трябва да се добави, че компанията традиционно се бави с пускането на продуктите си. През зимата на 2017 г. беше обявен PDA комуникаторът Gemini, продажбите на който започнаха повече от година по-късно. През ноември 2018 г. Planet Computers показа друг комуникатор, Cosmo Communicator, и той също беше отложен с една година.

Коментар