Пореден германски провал със замяната на Microsoft

Различни германски градове се опитват неуспешно да скъсат със зависимостта от Microsoft
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите на германската провинция Хесен не успяха да прехвърлят близо 2000 училища към европейски системи за видеоконферентна връзка и да изоставят използвания досега софтуер Microsoft Teams. Обикновена бюрокрация стана причина за провала с импортозаместването „по немски”.

Поради различни забавяния, всички срокове за прехода бяха пропуснати, въпреки факта, че властите искаха да се откажат от американския софтуер възможно най-скоро в полза на европейско решение, което отговаря на стандартите за поверителност в ЕС.

Германските власти обявиха подготовка за масово премахване на Microsoft Teams във всички училища в провинция Хесен през април 2021 г., припомня MSPowerUser. Въпреки това към 29 декември 2021 г. софтуерът на американския гигант все още се използва законно за дистанционно обучение на немски деца. Хронологията на събитията около проекта е описана в немския блог Microsoft 365 fur Lehrer.

През април 2021 г. властите на провинция Хесен обявиха, че преходът към европейската система за видеоконферентна връзка в образователните институции трябва да бъде завършен не по-късно от 31 юли 2021 г. С други думи, малко повече от четири месеца бяха отпуснати за целия процес, а крайният срок бе определен от министерството на културата.

Правителството на провинция Хесен обяви, че решението ще се основава на уеб технологии, които ще позволят използване на услугата от всяко устройство и от всяка операционна система. Всичко мина добре в началото. Беше обявен търг за държавна поръчка и бързо излъчен победител. По това време властите на провинция Хесен бяха уверени, че заместването на вносния софтуер в училищата ще бъде завършено навреме, но компания, която загуби търга, заведе дело.

Без да се примири със загубата, вторият участник претендираше за нечестен избор и спечели делото. Победителят в търга искаше да оспори решението във Висшия окръжен съд във Франкфурт, но не успя. В резултат на това резултатите от търга бяха анулирани и до 31 юли 2021 г. копията на Microsoft Teams все още работеха на училищните компютри в Хесен.

От април до юли властите на Хесен редовно обявяваха, че от 1 август 2021 г. всички училища ще бъдат прехвърлени към нова система за видеоконференции. Но не разкриха името ѝ, а учители и ученици нямаха нито една възможност да изпробват софтуера и да свикнат с новия интерфейс. Служителите дори намекнаха за санкции за образователните институции, ако не махнат Teams.

На 9 юли Министерството на културата на Хесен публикува прессъобщение, в което официално разреши на училищата да продължат да използват Teams без никакви ограничения поради проблеми с търга.

В началото на септември в Хесен беше взето решение за провеждане на ново състезание. Министерството на образованието заяви, че новата система за видеоконферентна връзка, която е заместител на Teams, ще пристигне в училищата не по-късно от началото на следващата учебна година.

На 23 декември Висшият окръжен съд във Франкфурт спря напълно процедурата за възлагане на обществена поръчка за новата система за видеоконферентна връзка. Оказа се, че изискванията за услугата, посочени в условията на търга, не са достатъчно прозрачни. Освен това предполагаемият победител в търга нямаше услуга в активите си, която би могла напълно да замени Teams.

Междинният резултат е следният: Училищата в Хесен продължават да използват Teams и все още няма специфика на националната система, която да замени тази услуга. Приблизителният срок на третия търг не е определен.

Служителите на Хесен искат местните училища да се отърват не само от Teams, но и от Office, световноизвестния офис пакет на Microsoft. Публикация в The ​​Next Web припомня, че още през лятото на 2019 г. комисарят по защита на данните и свободата на информацията на провинция Хесен нарече използването на облачни офис услуги на Microsoft застрашаващо поверителността на учениците и учителите. Според него, личните им данни могат да бъдат получени от властите на САЩ.

Загрижеността произтича от това, че Microsoft изпраща служебна информация от своите облачни услуги до центровете за данни. Тези отчети съдържат диагностична информация, както и подмножество от персонализирани документи, които са отворени в приложенията на Office. Комисарят смята, че подобно събиране на информация нарушава правилата на Общия регламент за защита на данните (GDPR), който влезе в сила през май 2018 г. Съгласно този регламент, децата под 16-годишна възраст не могат самостоятелно да дават съгласието си за обработването на такава информация.

Германия прави многократни опити да изостави продуктите на Microsoft. Така например, през ноември 2021 г. беше взето решение за прехвърляне на системите в публичния сектор и бюджетните институции на федералната провинция Шлезвиг-Холщайн в Северна Германия към софтуер с отворен код в срок до 2026 г.

Властите на германската държава възнамеряват да се откажат предимно от Windows и Office. Други услуги също ще споделят съдбата им. Например, Zoom, конкурент на Microsoft Teams, ще бъде заменен от своя безплатен аналог Jitsy.

Германските власти се опитват да изоставят софтуера на Microsoft от 2003 г. Всичко започна в Мюнхен, известен с това, че неговите служители няколко пъти прехвърляха компютри в обществения сектор от Windows към Linux и обратно.

Мюнхен искаше да премине към софтуер с отворен код под формата на собствена дистрибуция на Linux, наречена LiMux, до 2013 г. По това време заместването на вносния софтуер достигна 80%. През август 2014 г., само година след завършване на прехода към LiMux, администрацията на Мюнхен започна да мисли за връщане към Windows. Процесът бе планиран да започне през февруари 2017 г. и да приключи до 2020 г.

ZDnet нарече масовото изоставяне на Linux в полза на операционната система Microsoft „Flagship U-turn”. През ноември 2017 г. беше разкрита инвестицията на Мюнхен за връщането към Windows. Според данни на германските власти, проектът е трябвало да струва 50 милиона евро.

През май 2020 г. социалдемократите и Зелената партия подписаха споразумение, според което властите в Мюнхен отново ще трябва да преминат към софтуер с отворен код. Месец след многократния „завой” на Мюнхен, властите на друг германски град, Хамбург, също се обърнаха към Linux. Планът за преминаване към отворен код в този град е изчислен до 2026 г. Linux е избрана да замени Windows, но все още не се знае за кой дистрибуторски комплект става дума.

Коментари по темата: „Пореден германски провал със замяната на Microsoft”

добавете коментар...

  1. Бриджит

    Ще се отърват ,макар и не леко.
    Фудижицу Сименс и жицу аус.

  2. Наш

    Германия – десетки милиони, а в БГ милиарди се крадяха

  3. Компир

    Идеален пример за корупция и източване на пари в Германия. Така че да сме горди не само България е водеща в кражба и източване на държавни пари.

Коментар