Мюнхен замисля бягство от Linux

След като в продължение на 10 години ползва Linux и отворен софтуер, администрацията на Мюнхен се замисля сериозно за връщане към Windows.

Според източници от градската управа, продуктивността на служителите е била повлияна драматично след прехода от Windows към Linux. Наложило се е наемане на професионалисти, които да се грижат за компютрите под управление на отворената платформа. В крайна сметка Linux решението се оказало по-скъпо.

Публикация в германския Suddeutschе твърди, че служителите с Linux компютри в администрацията на Мюнхен са се натъкнали на трудности при работа с новите приложения, а също така им липсвали функционалности, които преди това са имали в програмите за Windows.

Така например, липсват интегрирани приложения за управление на контактите и календара, проблем също така е имейл клиентът. По тези причини градската управа възнамерява да замени в близко време LiMux с друга операционна система.

Windows 8 се разглежда като по-добър избор, тъй като разполага с модерни инструменти, инсталирани по подразбиране. Новата ОС има вградено Mail приложение, както и отделни решения за управление на контакти и срещи – всичко това в Modern UI (модерния потребителски интерфейс), който е напълно оптимизиран за сензорни екрани.

Освен това потребителите на таблети Surface получават безплатно Microsoft Office 2013 заедно с имейл клиент Outlook.

Предложението за миграция на Мюнхен към друга платформа идва от заместник-кмета Джозеф Шмид и все още не означава, че Linux ще бъде заменена от Windows. Съвет от експерти ще анализира влиянието на Linux върху продуктивността на служителите и ако специалистите препоръчат връщане към Windows, Шмид ще изпълни това желание.

Microsoft, разбира се, би била радостна от подобно развитие на ситуацията в Мюнхен. Бившият CEO на компанията Стив Балмър направи всичко по силите си да предотврати прехода от Windows към Linux. През 2004 г. той дори посети лично Мюнхен в опит да убеди градската управа да не загърбва софтуера на Microsoft.

Коментари по темата: „Мюнхен замисля бягство от Linux”

добавете коментар...

  1. bobo

    Проблема е, че който е дал пари на МС за софтуер е съжалил, но какво да направи човек като няма добра алтернатива.
    Всеки, който е станал клиент на Ментел е съжалил , но какво да направи като няма добра алтернатива.
    Как МС и Ментел постигат това да са почти монополисти – като задушават конкуренцията с пари.
    Аз на тва му викам комунизъм:)))

  2. fofu

    Еле, тоя или тая съвсем е изпушил/а бушоните.

    Много психолози са казали че когато някой избие чивийте и почне да хвърля повръщня обикновено казва това което таи като желание дълбоко в подсъзнанието си.

  3. Dreamhunt

    Хм… Хмм… Хората цял филм направиха (Гравитация) на Линукс с KDE, с доста добри ефекти, нашите имейли не можели да си пращат… Научете се бе, господа. Само една гънка на мозъка в повече. Ама то не става с чалга еврофутбол и фейсбуук целодневно. Трябва и акъл…

    А на оня, дето реве за великия офис пакет, ще му покажа едно клипче, правено от мен преди около седмица:

    “https://www.youtube.com/watch?v=uzzSlit1xlg”

  4. Пешомир

    *****************************
    Малко факти за простите въпроси на незнаещия Емко:
    Напротив бизнеса ползва Linux.

    Най-големите компании в света като Google, Yahoo, Amazon също и изследователски центрове ЦЕРН, Ферми със супер компютрите НЕ позлват Windows.

    Най-масово разпространената мобилна платформа в света е на Андроид и се базира на Linux ядро върху което работи java машина (dalvik).

    Всички цифврови тв декодери са с линукси вътре …. още ли да изброявам?!?!

  5. fofu

    Пешомир като не можеш да вържеш две смислени приказаки освен общи бля бля, защо се обаждаш?

    Накакъв нико се изживява за супер инсайдер. Поне дай малко източници да видим колко е по-правдоподобно.

    Приятно стояне покрай контейнера, пожелавам ви изобилие от безплатни неща.

  6. нико

    Всичко това е добре подготвена кампания на Майкрософт срещу опита (според мен успешен) на Мюнхен да се освободи от зависимостта си от операционната система и офис приложението на Майкрософт.
    Първо спонсорираха изследване на HP, което имаше за цел да докаже, че Мюнхен не е спестил 10 милиона Евро от миграцията, а дори е загубила няколко милиона.
    Второ: купиха гласа на заместник кмета (това няма как да се докаже).
    Трето: Създадоха една доста голяма (дез)информационна буря от статията в немския вестник, която доста едностранчиво и тенденциозно бе доразвита и препредадена.

    Статията в този сайт е в унисон с кампанията на Майкрософт, доста дезинформираща и стряскаща, може би е използвала статии от източници близки до Майкрософт.

    А всъщност:
    Кметската управа в Мюнхен се е сменила и този зам. кмет иска отново (това вече е правено и резултата е в полза на FOSS) IT отдела на Мюнхен да анализира всички страни на миграцията към FOSS и премахването на софтуера на MS. Т.е. няма да го огрее (според мен).
    Какви са доводите на зам. кмета:
    1. Несъвместимост на формата на файловете предаван от гражданите на общината.
    2. Трудност на служителите в общината за работа с MuLix.

    Заключение:
    За 1 е виновен MS, ако някой се интересува нека прочете за OOXML и ODF. За 2 трябва малко време, просто такава е човешката природа — човек винаги бяга от новото и се придържа към установените норми, колкото и болезнени да са за някои от тях.

  7. Пешомир

    ***************************

    Не съм на заплата като хората от technews, за да им пиша тук цяла статия или книга. За прищявката на сульо и пульо които от самото начало много добре демонстрираха, че каквото и да им отговориш те си баят едно и също.

  8. ;)

    Само не разбрах какво се “газирате” всички?
    Нали става въпрос за пари? Ако ти е по-евтино Виндовс (и това се случва), караш на него, а иначе си вземаш Линукс.

  9. fofu

    Пешомир била твърда, не се разбра за какво точно обаче, защото нищо не каза като отговор на Емко. Може да има някакви ектрасенски спосбности.

    SimpleUser ти жонглираш с тия цифри по-ловко от депутат на петъчен парламентарен контрол.

    “За последните 15 години България е платила само на MS над 100 000 000 Евро за лицензи”. Брех 100 000 000 брех. И откъде го знаеш. Да не си секретарката в отдела. Ама то и да беше, пак не можеш да проследиш всичко, че всяко правителство си замита следите и следващото си слага негови секретарки.

    “Дай да плащаме на световните корпорации и да си седим в робство…” Ех, това робство дето ви изплашило. Ех тия запдняци дето всички са заробени със заплати по няколко хиляди долара или евро и робуват ли робуват. робуват и работодаелите им дето си плащат лицензите и наравно с това плащат няколкократно по-големи здравни осигуровки на работниците от нашите. Абе за окайване. А ние ГЯволите в Бг живеем едни свободни и щастливи .. край кофата за боклук в очакване да изпадне нещо безплатно.

    Вива ла либерта.

  10. SimpleUser

    Емко, според мен всичко зависи от критериите за оценка, когато се опитваме да сравняваме софтуерни (пък и каквито и да било) продукти. Аз също вече 15 години ползвам Windows. Започнах с Windows 3.1 в университета (това имаше през 1997), после скочих на 98 вкъщи с първия ми компютър и така през всички версии до 8.1 Update 1. Винаги съм бил противник на Windows “хейтърите”, защото обективно погледнато MS Windows е изключителна ОС за персонална употреба от крайния потребител. Ако той, крайният потребител, ползва PC-то консервативно, без да експериментира много с всевъзможен софтуер, Windows e страхотна система. Вкъщи имам dual boot Windows и Ubuntu – не съм преинсталирал вече 2 години. Никакъв проблем (е, поназнайвам малко как да пазя системата). Обратно – ако потребителят постоянно инсталира и деинсталира софтуер, не знае как да се пази от всевъзможен зловреден код (в Замунда има много такъв), неизбежно стига до пълен крах и преинсталация. А тук вече се се искат знания – иначе нерядко се стига до пълна загуба на данни.

    Проблемите с Windows започват от момента, в който се приложи в професионална среда. Пълен мит е тезата, че продуктите на MS са толкова лесни за употреба и толкова стабилни, че почти не се налага наличие на скъп ИТ персонал. Особено, когато се стигне до ъпгрейд, администриране на потребители, администриране на приложения и т.н. Най – лошото е, че когато говорим за проприетарен софтуер за публичната администрация изникват не само технически, ами направо политически въпроси. Не е нормално днес, когато FOSS предлага почти неограничен избор на продукти, немалко от тях наистина професионално изпипани, българският данъкоплатец да плаща стотици милиони на по-малко от 10 компании в света – Microsoft, Autodesk, Adobe, ORACLE, … (даже зациклих и не ми идват останалите) само за лицензи. После идват разходите за обучение на ИТ персонал и администрация (отново милиони) и то на къси цикли от около 5 години. Надявам се никой не си представя, че една “леля” има желание и възможности сама да се научи да работи на MS Office 2013, като до тоя момент е била на MS Office 2003… “Къде са ми иконките и менютата!? Тука има само ribbon-и….” За последните 15 години България е платила само на MS над 100 000 000 Евро за лицензи!!!!!!! Сто милиона Евро!!!! Само 10% от тази сума е достатъчна с да се създаде маса от висококвалифицирани български FOSS разработчици, sysadmin-и и ИТ. Те от своя страна могат да формират жив и продуктивен сектор от малки и средни компании, които да почнат да развиват услуги и продукти с висока добавена стойност. Да, ама не! Дай да плащаме на световните корпорации и да си седим в робство… И не ме разбирай погрешно – винаги има място за проприетарен софтуер. Аз продавам много скъп такъв. Въпросът е публичните средства да се изразходват разумно, като се намери оптималната схема на съжителство на FOSS (Free and Open Source Software) и комерсиалните продукти. Все си мисля, че една “леля” от НАП, която още цъка в DOS и иска месечните данни на ДИСКЕТА, едва ли е умряла за върховните красоти и технологии в MS Office 2013, който струва около 500 Евро за 1 място. LibreOfice май е супер алтернатива за НУЛА евро… Та въпросът е политически и цивилизационен – робство или свобода…. А аз ще си ползвам и двете, щото трябва и щото мога 🙂

  11. Борис

    SimpleUser +1
    Windows 8 е пълна трагедия, аз също имах страхотни проблеми с драйвери (а и не само) за нов лаптоп. Между другото какви мислиш, че са програмистите в Майкрософт, ако не индийци?

    Иначе относно Ундоус, драйверната поддръжка за графичните карти от потребителския клас е многократно по-добра, от тази при Линукс. Относно приложенията за общо ползване и игрите – да, много от тях не се разпространяват за Линукс, защото Уиндоус е много по-популярен. Да, що се отнася до обща употреба и употреба каквато практикува средния домашен потребител Уиндоус е по-лесен за ползване и по-удачен като среда.

    Когато обаче става въпрос за професионална и бизнес употреба, програмиране, сървърни услуги, уеб, тогава Линкс излиза пред Уиндоус и то с много – в тези случаи Линукс системите улесняват работата много, а и предоставят многократно по-голям арсенал от инструменти и възможности. Линукс системната администрация също така а много по-лесна от Уиндоус администрацията, а предоставя много повече възможности и много по-голяма гъвкавост.

  12. Емко

    SimpleUser, благодаря за споделения личен опит. Моят е точно обратният. Работил съм на много машини с Windows от години и съм срещал минимални проблеми. Имам един познат, на когото пък постоянно му се налага да си преинсталира Windows-а заради основни проблеми. Е, как при него се получават постоянни катастрофи, а при мен за толкова години – никакви?

    Опитът ми с Линукс пък е чисто потребителски. През годините съм си играл да инсталирам какви ли не дистрибуции. Имах огромното желание да премина изцяло на Линукс в домашни условия, но бариерата се оказа много сериозна, особено заради ограниченията за гейминга. В последно време нещата като че ли вървят напред в това отношение. Та както и да е – за 50-60 часа работа в Линукс среда срещнах в пъти повече системни проблеми, отколкото за 17 години работа с Windows. А уж Линукс е по-стабилен…

    Очевидно личният ни опит е доста крехък критерий за качеството на софтуера, който ползваме.

  13. Емко

    Иване, ти пък си много конкретен 😀

    Пример конкретен съм дал, ама не ти се чете. MS Office с/у LibreOffice. Второто е абсолютно дърво с остарял интерфейс, ограничена или бъгава функционалност. MS Office е най-доброто на пазара. Други искаш ли? В момента вкъщи работя с LibreOffice, че пари за MS Office нямам, обаче ако имах – него щях да ползвам и нищо друго. Към момента е така.

    Очевидно не си прочел ама изобщо последния ми пост. Там първо съм благодарил за преодставената информация от “: D” и второ съм я възприел. Това хич не ми прилича на запъване, а точно обратното. Единственото, за което се запъвам, е, че не приемам корупцията и фенщината за правдоподобни обяснения на повечето явления в обществото. Приемам ги, когато другите са изчерпани.

    И кои са лаиците в спора, би ли обяснил? Виждам доста поучения от теб, но не и демонстрирана експертност.

  14. ;)

    Браво Ванка!
    Ти си мъж! Направо размаза Емко с аргументация по темата!

  15. SimpleUser

    Всичко това е просто маркетинг от страна на Microsoft. През последните години се наблюдава тенденция за освобождаване от проприетарен софтуер на ниво държавни и общински администрации в Европа (а и не само). Microsoft губят стотици милиони от лицензиране и поддръжка (пряко и косвено). Причините са ясни – от една страна монополистът стигна дъното при поддръжката, особено с излизане на Windows 8 и 8.1, а заедно с него и картелните му приятели – големите производители на PC. Сигурно помните, че месеци наред даже активацията на Windows 8 не работеше добре. Да не говорим за драйвери, обратна съвместимост с приложения, писани за Windows XP, Vista, даже и за 7. Аз ползвам мобилна работна станция от HP – EliteBook – още е в гаранция. Купихме за офиса ъпгрейд към Windows 8. E няма такава простотия – инсталации по 2-3 часа, проблеми с активация, HP се гаврят с драйверите (ако въобще има някакви, те просто са тези за 7-ца, но прекомпилирани и естествено неработещи добре), постоянни проблеми с Windows Update – на мен ми накачи (без да пита) някакъв скапан драйвер за видеото и си загубих два дни да оправям системата. Все още има сериозни проблеми с компоненти на Windows Store и Metro Apps. Абе с часове мога да говоря… Добре, че са индийците да споделят хватки и решения, щото от Microsoft – само простотии…
    От друга страна Free & Open Source света се разви до невероятно ниво, по отношение на улесненията за крайния потребител. Аз съм прост потребител с малко повече обща култура. За две години съм инсталирал на всякакви машини (не броя виртуалните) почти всички водещи дистрибуции – никога не съм имал съществени проблеми. Не е нормално безплатна ОС, пълна с всичко необходимо за непретенциозна административна работа, да се инсталира с 20 клика за 9 минути, да се обнови за още 3-4 с един клик или един ред в терминала, като в рамките на 20-30 мин. работното място да е готово за работа в малката ни фирмена мрежа. А преинсталация и настройка на моята “high-end” Windows работна станция отнема между 6 и 10 часа!!!! И то една “леля” никога, ама никога не може да се оправи, а ужким за това плащаме по 250 Евра за Retail пакет на Windows – да е лесно за работа… Какво да говорим за сървъри, за виртуализация, за SQL, за Active Directory (това бива, ама я го подкарайте без скъп MS специалист)… Истината е, че световният картел Microsoft-PC производители се разпука сериозно. И ако Редмъндци не си сменят колониалната политика до 10 години ще се превърнат в бутиков софтуерен вендор. Май ще ги гледаме скоро как адаптират MS Office за Линукс :-). Иначе хората все още правят 25х10^9 USD на тримесечие…

  16. Иван

    Емко ти като много възпитан лаик пишеш ама и двамата сте за банване заедно с пешомир.

    За да правиш твоите велики посредствени глупави заключения говори с факти програма X и програма Y имат това и това като проблем.

    Аман от хора оценители правещи се на експерти и си въобразяват, че има някаква стойност тяхното мнение, а са ползвали единствено продуктите само на X и плюват всичко останало.

    Хората много добре ти отговориха с факти с линкове – а ти като магаре на мост.
    Точно проблемите идват от такива хора като теб Емко.

    Хората лаици просто трябва да се игнорират те са като овецете на стада се организират и се разбират само със себеподобни.

  17. Емко

    Пешомире. Във всеки нормален форум ще си за банване с поведението ти. Повече няма да отговарям на зле възпитан човк като теб.

    Phonenix, само на предположения не можем да го караме. Едва ли им е била проблем Линукс средата, ако само са пишели писъмца. Със сигурност си имат и друга работа, ако не всички, то поне голяма част от тях. Честно казано по мои наблюдения за Windows среда има по-добри приложения. Тези с отворен код в повечето случаи са просто приемливи алтернативи, а не достойни заместители.

    Благодаря на 😀 за хубавия отговор. Предлагам на тези, които отдават едно или друго решение основно на някаква фенщина или корупция, да го прочетат внимателно.

  18. Пешомир

    Под баби имам предвид Емко и Fofu и най-добри експерти да им обясняват няма как да се очаква разбиране от толкова ограничени хора.

    Твърда съм за и напълно подкрепям отговорите към двете бабки (Емко и Fofu)

  19. Пешомир

    И двамата сте едни баби. Как на едни баби ще им обясняваш сложни неща за софтуер и компютри.

  20. Phonenix

    Емко, след като служителя в администрацията не желае (не желае?!? това да не е концерт по желание) да се научи, си тръгва. Отиваш на дадена работа и там ти казват “работим с това и това”, това че на теб не ти допада, не е техен проблем. Като не ти харесва, тръгваш и и това е. А както казаха по-надолу, голяма работа е да се нагодиш за ползване на една текстообработваща програма и една таблица, при положение, че тия служители едва ли ползват компютрите за нещо повече от пишеща машина и браузър за интернет.

  21. :D

    Ето аз ще отговоря на Емко:
    нарича се vendor lock-in. Има го във всякакви сфери на бизнеса като се почне от базата данни Oracle мине се през документооборота с Sharepoint и офисния пакет та чак до прословутия Outlook, който мениджъра определящ бюджета за IT е готов да си пререже вените но да не го смени. Примери има безброй и с хардуер – сериозния бизнес в сферата на финансите и банките ползва предимно продукти на IBM по простата причина, че не може да се откачи от тях поне от 20 да не кажа повече години. Сигурен съм че лесно може да си обясниш с този аргумент защо по двяволите някой би наел Fortran програмист или защо някой би му потрябвал експерт в RS/6000. Такъв бизнес често има проблеми с конкурентноспособността защото не е толкова гъвкав и оптимизиран и в днешно време IT ефективността се отразява на основния бизнес на компаниите твърде много, така че отговора е прост: голяма част от бизнеса ползва минимално Linux (основно като сървърна платформа) защото генерално не е направил качествен анализ как да оптимизира разходите и процесите си, това е не лека задача между другото.

  22. # apt-get install knowledge

    ” “Наложило се е наемане на професионалисти, които да се грижат за компютрите под управление на отворената платформа.” – нима не се налага да има човек и за Windows за да поддържа нещата в едно предприятие? ” – Да налага се. И човек има. Даже по няколко. Но при линукса количеството човеци за поддръжка е сведено до нула , там е задължително да е Професионалист ( може и един ) . И този професионалист си знае цената. Защо бизнеса не ползва Линукс. Коректния отговор с примери е доста дълъг но в сбит вариант : Бизнесът които се занимава с компютри и компютърни технологии ползва линукс ( там работят професионални програмисти и за тях е неприемливо машини да се преинсталират след година работа или … системата да става неприемливо бавна след 3 месеца без изключване… примерите са прекалено много) Но болшинството фирми се занимават с друго (производство, търговия,услуги… ползват поща и счетоводна програма.) И поне личният ми опит е, че техният ръководен персонал просто не разбира защо да плаща много на един след като може да плаща по-малко на няколко. При все че единият ще стои по цял ден ще пие кафе и видимо няма да върши нищо. Но няколкото с ниските заплати ще работят и то здраво (я компютър да преинсталират, я с принтера нямало връзка, … а бе то компютри чупят се) пък и не е проблем че един или няколко компютъра няма да работят час или три … На линукса трябва да се гледа като на стабилна а не евтина платформа. Евтина излиза в последствие ако са положени усилия в началото.. много дълго стана

  23. Емко

    Пешомире, завиждам ти, че живееш в свят, в който лесно си обясняваш всичко.

  24. fofu

    Пешомир, Емко зададе много точен въпрос, защо не се понапънеш ти малко, първо да отговориш, за да видим ти имаш ли мозъчни гънки.

  25. Пешомир

    Да, последният коментар с инфото всичко изяснява.
    Обаче на Емко няма как да осмисли плоското си едностранно мислене и въпросчета.
    Емко напъни се малко поне да ти се набръчка мозъка с гънки.

  26. :D

    само два цитата и смятам че на всички се изяснява картинката:
    “Schmid also appears to be an Outlook fan, bemoaning the loss of a single application to crosslink mail, contacts, and appointments.” +
    “Microsoft announced last year that it was moving its German headquarters to Munich. This move is planned to take place in 2016. While Reiter was involved in the deal that precipitated the move and describes himself as a “Microsoft fan,” he says the criticism of LiMux is unrelated.”

  27. Драгомир

    Това, което Джозеф Шмид най-вероятно е предложил е да се мигрира към друга Linux дистрибуция. Никъде в статията не пише, че той е предложил Windows. Може дори да е имал предвид преминаване към Google Chrome. За 10 години твърде вероятно е първоначалният им избор на Linux дистрибуция вече да се е оказава твърде лош. А относно Windows – всичко в статията са спекулации. А може и Мюнхен да очакват изодна оферта от MS, като безплатен Windows, заедно с безплатно поддръжка. Въпрос на политика.

  28. Емко

    Стига сме съдили от нашата камбанария. И на мен не ми е проблем да работя с LibreOffice (само че с две ръце бих предпочел MS Office), обаче администрацията и бизнесът имат различни изисквания в сравнение с домашните потребители, гийковете и IT хората. Например за мен като частен потребител не е важен толкова support-тът, но за бизнес именно той е най-важен, когато купува софтуер. А support-тът на платените продукти е в пъти по-добър от този на безплатните.

    А и нека си зададем въпроса – защо линукс не е най-популярен сред бизнес потребителите? Ето те са истинският критерий. Бизнесът не би се спрял пред нищо, за да оптимизира разходите си. Защо обаче не го прави с Линукс? Доста добър въпрос според мен. Ако някой има отговор, ще се радвам да прочета.

  29. Anonymous

    Емко, технология използваща се 10 години не е нова. Вече и тази на няколко месеца трудно се счита за нова с темпа на развитие в ИТ сектора. Офис програмите (например либре офис) не изискват значително адаптиране, мейл, като например Tъндърбърд също и са наличини за windows и може да се ползват и изучават навсякъде. Не мога да си обясня внезапното желание за преминава на шпионска ОС от САЩ по друг начин освен корупция.

  30. User

    Работи се с приложението, а не с операционната система – Линукс се поддържа сам както и другите ОС – някой е решил да направи пари на МС. “Наложило се е наемане на професионалисти, които да се грижат за компютрите под управление на отворената платформа.” – нима не се налага да има човек и за Windows за да поддържа нещата в едно предприятие? Смешно.

  31. Емко

    Иване, защо да са с увредени мозъци? Обикновеният потребител работи по-лесно на Windows, отколкото на Linux. Служителите в администрацията не искат да се занимават с разучаване на нови технологии и адаптиране към нови проблеми. Те искат да си свършат работата с минимални усилия. Не е разумно да се твърди, че Линукс средата предлага по-интуитивни решения за крайния потребител.

    За мен не е изненада, че служителите са срещнали проблеми. По всяка вероятност те са се адаптирали, но очевидно са станали жертва на некачествени приложения. Изненада е, че е излязло по-скъпо. Май е станало точно като приказката “евтиното излиза скъпо”.

    Разбира се всеки е свободен да интерпретира тази новина, както си поиска. С корупция може да бъде обяснено всяко действие на държавната администрация, но това не е много градивен начин на разсъждение.

  32. Иван

    Или е поредното доказателство, че Windows потребителите са с увреди мозъци докрая на живота си.

  33. Anonymous

    Гони хонорар (подкуп) Джозеф Шмид. След 10 години изведнъж решили, че не са продуктивни? Да бе! Особенно след разкритията, че windows е шпионски софтуер на САЩ. След като Китай го забранява. Ясно е, че са го купили тоя заместник-кмет.

  34. (c:

    Винаги съм се забавлявал много, когато вземат да говорят за “продуктивност”. Кога ще вземат да покажат как я измерват тази продуктивност?

  35. :)

    Платили са на правилният човек от Майкрософт. Аз що ли нямам проблеми със синхронизацията към Exchange-а на служебният ми линукс.

Коментар