Програмист „бъгна” отворен код в знак на протест

Някои разработчици на софтуер с отворен код се чувстват ощетени от корпорациите
(снимка: CC0 Public Domain)

Автор на добре познати библиотеки за програмиране умишлено развали няколко от своите разработки с отворен код в знак на протест срещу корпоративната алчност, според журналистическо проучване.

Миналата седмица Марак Скуайърс направи злонамерени промени в библиотеките с отворен код colors.js и faker.js за платформата Node.js, достъпни в GitHub, съобщи Bleeping Computer. В резултат на това изключително популярните плъгини нарушиха нормалната работа на редица ИТ проекти, вкл. софтуерни продукти на големи международни корпорации, по-специално Amazon.

Така например, поради корекциите на кода, създаден от Скуайърс, библиотеките „влизат в безкраен цикъл” и извеждат думата „LIBERTY” (свобода) в конзолата Node.js няколко пъти подред, а след това последователност от не-ASCII символи (т.нар. Zalgo-текст).

Идеята на автора с тази последователност вероятно е да направи асоциация със знамето на САЩ. Това личи от факта, че една от редакциите е озаглавена „new American flag module”, тоест „нов модул за американски флаг”.

Експертите на Bleeping Computer смятат това за умишлен ход на програмиста, един вид отмъщение на големи корпорации и други комерсиални потребители на софтуер с отворен код. Те, според него, се наслаждават на плодовете на труда на ентусиазирани програмисти безплатно, но в замяна не носят реална полза за общността на разработчиците.

През ноември 2020 г. Скуайърс предупреди, че вече няма да субсидира големия бизнес за сметка на собствения си труд. Той смята, че комерсиалните структури, използващи неговите разработки в colors.js и faker.js, трябва или да разработят свои собствени форкове (независими проекти, използващи кодовата база на тези две библиотеки), или да му изпращат годишен банков чек за „сума с пет нули като заплата”.

Но едва ли големите технологични компании могат да бъдат категоризирани само като консуматори, седнали на врата на ентусиазирани програмисти. Много от тях имат повече от осезаем принос към проекти като ядрото на Linux, което е в основата на редица популярни операционни системи. Например, Intel допринесе с около 8% от всички промени в Linux 5.10, а Huawei – почти с 9%.

Дръзкият ход на Скуайърс предизвика противоречиви реакции от членове на общността на отворения код. Някои от тях смятат постъпката му за похвална, а други я определят като безотговорна.

Коментари по темата: „Програмист „бъгна” отворен код в знак на протест”

добавете коментар...

  1. Фофуфен

    Свободния софтуер е като да направиш парк от своя земя и със свои пари, за да могат хората да се наслаждават. Безплатното му ползване от корпорации без принос за обществото и без спонсориране на инициативи, подобряващи живота е като някои да построи чалготека в този парк ей – така, просто защото е обществен и безплатен. Всеки със засилено чувство за справедливост би поискал да запали чалготеката.
    Пича е драснал клечката лекичко. Не твърде силно.
    Фофича няма ли да каже нещотукаили вече го уволниха?

  2. ДФГ

    Не виждам смисъл в подобни действия. Уж свободен код, уж доброволец, ама дайте ми заплата. Кое тогава му е свободното на кода. Доста корпоративни клиенти вече използват отворен код, като това се отразява в цената на продуктите им, а и улеснява конкуренцията на пазара. Допринася се за развитието на този свободен код. И подобни действия на умишлено внасяне на грешки са необясними.

  3. _he_

    Не е точно така, защото той все пак е обявил, че го е предоставил за свободно ползване!

  4. bell99

    Точно !!!

  5. Neverwhere

    Това зависи от лиценза. Някои лицензи позволяват да се ползва комерсиално, стига, ако са направени промени в кода да се пратят, както и да се дистрибутира лиценза на библиотеката с комерсиалния продукт.

  6. mun4o

    Кой пуска ъпдейт, без да тества, и линква чужда страница, която може да се промени десет пъти за час?
    Нещо не ми се връзва..

  7. Шебек

    Да всеки може да ползва Но с тая малка подробност – За
    некомерсиални Цели…

  8. Dedal

    В крайна сметка кода е негов и ще си го омазва колкото си иска. Дето се вика както се е появил в github така може и да изчезне от там.

  9. .

    А щом е оторизиран професионалист или корпорация може да краде (а те не са като ограбване на кварталния магазин) от всеки, да дава откуп, да крие пачалби в офшорните банки, да заплашва и тормози някакъв дребен конкурент или служител, да отбягва от данъчните задължения, да присвоява всякакви държавни привилегии в гърба на данъкоплатеца, така ли?
    Продължавайте така, може и да ви оставят някое блюдце да ближете или пък да излези някакъв господар да ви закриля и после си чудете защо гордите македонците не искат да имат нищо с вас.

  10. Валентин

    Потърсете за случая в youtube.
    Разработчика ясно обяснява че едновременно са му се случили две неща, чрекъснал е работа и му е изгоряла къщата. Буквално е бил без пукнат докар и на улицата. Толкова безвъзмезден труд а не може да свърже двата края.

  11. Anonymous

    Нека да работи в корпорация, щом иска да печели пари, а да прави отворен код за удоволствие и за другите.

  12. Do .

    Уникашно прост си. Значи ако не си професионалист може си правиш каквото искаш, но ако си трябва да си плащаш така ли? Хаха много тъпо

  13. .

    За корпорации и професионални личности не трябва да има отворен код. Те както продават своите продукти и услиги за пари така трябва и да плащат ако се възползват от нечия продукт или услига, не зависимо от кой, без да посягат на някакви и нечии права, особено на обществените ползи.

  14. Нико

    Не знам кой е алчния в тази история. Дефиниция на отворения код е, че всеки може да го използва, както прецени в рамките на лиценза.

Коментар