Linux ядрото се разработва архаично, смята Microsoft

Остарелият начин за поддържане на Linux ядрото е проблем за младите разработчици
(снимка: CC0 Public Domain)

Сара Новотни, член на управителния съвет на Linux Foundation от страна на Microsoft, повдигна въпроса за архаичния характер на процеса на разработка на ядрото на Linux и произтичащите от това проблеми за младите поддръжници на отворената платформа.

Според нея, използването на пощенския списък на ядрото на Linux (LKML – Linux Kernel Mailing List) за координиране на разработката на ядрото и изпращане на „кръпки” (пачове) плаши младите разработчици и е бариера за навлизането на нови поддръжници. С увеличаване на размера на ядрото и темпото на разработка, нараства проблемът с липсата на поддържащи специалисти, способни да контролират подсистемите на ядрото.

Създаването на по-модерен механизъм за взаимодействие между поддържащите специалисти и разработчиците, подобно на системата „issues” и pull-заявките в GitHub, с приемане на кръпки директно в Git, би позволило да се привлекат по-млади поддържащи програмисти към проекта, смята Новотни, цитирана от технологичния сайт Heise.de.

Настоящият процес на управление на разработките, базиран на пощенски списъци, се възприема от много млади разработчици като архаичен и излишно труден, продължава Нововотни. Понастоящем основният работен инструмент за разработчиците на ядрото е пощенският клиент и е много трудно за по-младите, привикнали към съвременни системи за съвместни разработки, да се адаптират към такава организация на работа.

Дискомфортът се засилва от строгите изисквания за оформяне на писмата, някои от които бяха приети преди 25 години. Например, забранено е да се използва HTML маркиране, докато повечето имейл клиенти използват такива маркировки по подразбиране. Това принуждава някои специалисти да инсталират отделен пощенски клиент, тъй като основният им (например Outlook) изпраща пощата в HTML.

За да не се нарушават установените основи и навиците на съществуващите разработчици, Новотни предлага да бъде създаден режим за нови разработчици, който позволява изпращане на пачове директно към поддържащите програмисти чрез pull-заявки или системи, подобни на „issues”, и автоматичното им преобразуване в LKML писма.

Друга идея е да разтовари LKML от кръпките в полза на дискусии и анонси. В сегашния си вид през LKML преминават хиляди писма, повечето от които са директни предложения за включване в основния код, и само малка част от анонсите, обясняващи същността на пачовете и дискусиите. Публикуваните кръпки се отразяват в Git и обикновено се приемат с помощта на pull-заявки за изтегляне в Git, докато LKML документира само процеса.

Коментари по темата: „Linux ядрото се разработва архаично, смята Microsoft”

добавете коментар...

  1. Анти-фофон

    Фофу, това е от твоята разстроена психика и фетишитска мечта да имаш Фофунска църква и на теб да ти палят и пъхат свещите.

    Не е мъжко поведение вероятно си от средния пол – така избирателно да нападаш с неверни неща и да избягваш неудобните истини.
    За политиката на Microsoft EEE – нямаш коментар нали? Не ти е удобно и няма какво да кажеш.

    За C# Фофчу пак не си прав.

    Microsoft first used the name C# in 1988 for a variant of the C language designed
    for incremental compilation. [35] That project was not completed but the name lives on.

    In July 2000, Hejlsberg said that C# is “not a Java clone” and is “much closer to C++” in its design. [27]

    Osborn, John (August 1, 2000). “Deep Inside C#: An Interview with Microsoft Chief Architect Anders Hejlsberg”. O’Reilly Media. Retrieved November 14, 2009.

  2. Anonymous

    Linux е кошница с 12 мв рам!

  3. Фофу

    Малко посгъстих постовете, но щото ми хрумна една идея, дето може да се хареса на линуксаджийте.

    Що не си направите една Линукс църква. Е, за перничани чух, че имало тайна Гоуф църква. Но да гледате да по-широчка че много от вас ще пожелаят направо да си преместят офисите там. На всеки час работа, 15 мин почивка и в параклиса, палене на свещ и молитва възхваляваща Линукс и заклеймяваща дявола – там изберрте точно кой или кое ще е, Гейтс ли, Вина-а ли.

    Ще си напишете задължително и еванагелие, трябва да започне с нещо като – И се появи Линус Торвалдс и рече “Да има светлина” И се роди божието чедо Линукс.

  4. Фофу

    Ех тия каши. Хайде още веднъж да повторя, че явно трудно достига до нечии мозъци. Вие нали си имате дистрибуции, държите си ги до сърцето и не ги давате. Майскрософт да си говорят и правят с техните каквото искат.

    Няма нужда да се хабиш и да ми цитираш какво направили с това и онова. За пореден път се убеждавам, че си имате мантри дето денонощно си повтаряте (и насън сигурно) и само чакате повод да ги пльоснете.

    И това не е вярно:
    C++ => C#, С# е от Java.

  5. :)

    А най-забавното е, че Майкрософт са в топ 5 на кърнъл разработчиците на линукското ядро. Предполагам основно заради облачната им среда.

  6. f

    Анти-фофон Прекрасно, Браво!

  7. Анти-фофон

    Фофу, прочети още един път заглавието. То е написано кой на кого се бърка! ” … , смята Microsoft ”

    Колко грамотен трябва да е човек, за да разбере какви ги върши Microsoft и какви каши забъркват.

    Копират некадърно bash shell и си правят power shell. Ползват чужди продукти и същевременно ги унищожават. Облачната платформа на Microsoft продава услуги и използва Linux on Azure. Да, точно така и няма тук никаква грешка Microsoft продава Linux.

    Microsoft вгражда среда за изпълнение на Linux програми върху Windows. След като заграби и окраде какво може следва последната фаза зачистка и унищожение на конкурентните продукти.

    ПРОЧЕТИ ГО има го в интернет пълният текст не мога тук толкова дълго за коментар да го напиша за Microsoft EEE // Embrace, extend, and extinguish.

    Плана на Microsoft EEE действа и никога не е спирал и никой съд не спира тази компания унищожител.

    Microsoft взема X такова го в Y (MS вересийка) и унищожава Х.

    C++ => C#
    JavaScript => TypeScrip
    Adobe Flash => Silver Light
    Skype => MS Skype
    Linux => Azure modified Linux
    Chromium => Edge web browser
    ….

    Списъка е огромен това е малка част.

  8. Фофу

    Анти-фофон 01/09/2020 15:14 Дай малко по-грамотно, каква конкуренция, нали си имате ваши си дистрибуции, ползвате ги и сте в състояние на вечно щастие. Какво ви бърка какво правят МС .

  9. f

    интересно защо издържах недоносчето Win 10 само 3 часа 😀

  10. Win-10 Ultimate Indian Haidarabad Moronss Edition

    Дайте да го дадем на кривоглавите кафевки мауглита от Индия те и кака Сара осраха Вин за няма и година ,а сега е ред и на Пингвина да му видят сметката. Кой го вълнува вашето жалко мнението ве проста празноглави индийски крави.

  11. Анти-фофон

    Не може така след като не могат да си оправят своят софтуер дайте сега да развалим софтуера на конкурентите.

    Мечтаят от MS и много искат да направят Linux да е толкова ниско ниво на качество както на Windows.

    Какво ли не правиха от Microsoft крадоха и продаваха чужд софтуер и сега да им спокойно трябва да унищожават. Хората с трезво мислене за разлика от Фофу мога да прочетат в Wikipedia за политиката на Microsoft EEE // Embrace, extend, and extinguish

  12. Фофу

    Момчета (може и момичета да има, не знам), като го ползвате тоя Линукс и праскате по шевовете от кеф и удоволствие, защо за петдесето-хиляден път оцвилихте тук. В смисъл, нещо не е наред, не усещате ли, хайде потърсете някаква по специализирана помощ.

  13. Пепа

    Това принуждава някои специалисти да инсталират отделен пощенски клиент, тъй като основният им (например Outlook) …

  14. Скапан outlook

    Да си променят тъпия мейл. Никога не съм го ползвам и се справям отлично.

  15. M$ нагли

    Гледай ги мръсниците как искат да посегнат на Линукс! Как си е работил и се е развивал без никакъв проблем толкова много години? Не ни трябват съветите на нагли, продажни, корумпиращи монополисти!

  16. Мехмет

    Добре е да ги научат на някои работи.

  17. Win10UpdateFailed

    Гледай само как се опитва да си пробута Outlook-а. Щото не можем да използваме техния счупен софтуер, хайде да пренапишем и кърнъла за всеки случай. Истинските програмисти не се плашат от текстов мейл. Ревльовци. И при игрите дивелопърите се изумиха по същия начин.

  18. Да си гледат БОЗАТА

    Глупаците от “МикроМеки” да си гледая тяхната БОЗА и да не се занимавам с ВИСШ ПИЛОТАЖ, който на тях им е непонятен. Да не се опитват да пробутват свои БОЗИ като Тиймс или ШерПойнт шинтни. Линукс/Юникс да класи над тях именно поради някои рестрикции и ретро механизми.

Коментар