Белият дом е загрижен за конкуренцията в ИТ сектора

Доминирането на големите платформи е предизвикателство за технологичния сектор
(снимка: CC0 Public Domain)

Представители на Белия дом се срещнаха в сряда, 19 януари, с представители на малки и средни компании, за да обсъдят проблемите на конкуренцията в технологичния сектор. Причината е, че в Конгреса на САЩ нараства стремежът за намиране на начини за „овладяване” на големите технологични компании.

На срещата присъстваха Брус Рийд, главният технически съветник на президента Джо Байдън и заместник-началник на кабинета, Брайън Дийз, директор на Националния икономически съвет, както и ръководители на „по-малки” технологични фирми като Sonos и Yelp, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от Белия дом.

„Срещата се фокусира върху предизвикателствата, пред които са изправени предприемачите, обикновените търговци на дребно и други бизнеси, конкуриращи се в сектори, доминирани от няколко големи платформи”, се казва в изявление на Белия дом.

Сред темите бяха таксите, начислявани от големите технологични компании, методите за управление на онлайн пазарите, прилагани от технологични фирми, условията за т.нар. „трети страни”, продажбите на „собствени продукти” на големите технологични платформи, рейтинговите им системи.

Миналата година президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за насърчаване на конкуренцията в американската икономика. Той призова агенциите да се борят с монополните практики във всички сектори – от селското стопанство до лекарствата и труда.

Срещата за обсъждане на проблемите на конкуренцията в технологичния сектор се състоя в навечерието на важно гласуване в Сената на САЩ. На него съдебната комисия на Сената трябва да представи законопроект, забраняващ на големите технологични платформи да фаворизират собствените си продукти и услуги при предлагането им в собствените онлайн платформи.

Новият норматив е разработен от екип, включващ представители и на демократите, и на републиканците.

Коментари по темата: „Белият дом е загрижен за конкуренцията в ИТ сектора”

добавете коментар...

  1. Joss

    Ама колко е угрижен ?.. Много или малко ?!!!

Коментар