Microsoft има самочувствие да създаде нов интернет

Шефът на Microsoft Сатя Наделя вярва, че компанията е способна да създаде нов интернет
(снимка: Microsoft)

Причините за поглъщането на Activision Blizzard от Microsoft може да изглеждат очевидни: това е голяма компания за игри със солидна колекция от топ франчайзи в портфолиото си и със сигурност софтуерният гигант ще увеличи приходите от такъв актив. На фона на бестселъри като Call of Duty и Warcraft идеята за метавселена може да остане на заден план, но главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела увери, че именно тя е основната причина за поглъщането.

Сатя Надела повтори тезата си за виртуалните светове в скорошно интервю за Файненшъл Таймс: според него, създаването на метавселена, приложима на практика, всъщност не се различава от разработването на игра. Няма причина да се съмняваме в това, но Microsoft вече разполага с ресурсите на други студия, които бяха погълнати по-рано.

Activision Blizzard обаче представлява интерес не само като разработчик на най-популярните франчайзи, които ще се появят в каталога на Game Pass, но и като собственик на обширно портфолио от интелектуална собственост.

В хода на интервюто шефът на Microsoft майсторски избягваше подобни въпроси, като от време на време се връщаше към метапространството с твърдения, че „успехът в разработването на игри дава на компанията основание да създаде нова платформа – всъщност нов интернет”.

Не е съвсем ясно как това съответства на наскоро изтеклата информация за прекратяване на проекта за разработване на очилата за смесена реалност HoloLens 3, въпреки че от компанията отричат. Microsoft многократно е затваряла проекти, свързани с устройства. Възможно е HoloLens да повтори тъжната съдба на плейъра Zune или катастрофално пропадналите KIN телефони.

Сатя Надела не коментира въпроса за възможна намеса на регулаторите в сделката за поглъщане на Activision Blizzard. Въпреки факта, че говорим за най-големия издател на игри в САЩ и третия по големина в света, шефът на Microsoft уверява, че след поглъщането пазарният дял на компанията ще бъде малко повече от 10%. Може би регулаторите ще се съгласят с това.

Коментари по темата: „Microsoft има самочувствие да създаде нов интернет”

добавете коментар...

  1. Linus

    Объркали са се, искали да да кажат, че ще създават нов Интернет Експлорър 😀

  2. Българин 01.

    Апетита на Microsoft e легендарен.
    Някой да си спомня кога бе последния им оригинален продукт? Оffice365,.net,
    C++,да да.. MicroSoft=Money Soft.

  3. Nikolay

    По пътя на логиката, дай всяка една фирма да спре развитието си. Просто няма логика

  4. Ники

    Ще си увеличат актива ще си носите парите в гробището

Коментар