Toshiba се разделя на две компании вместо на три

Toshiba започва процес на преструктуриране в търсене на устойчив растеж
(снимка: Toshiba)

Японският конгломерат Toshiba преразгледа плановете си за преструктуриране и вместо на три компании реши да се раздели на две – това ще бъдат Infrastructure Service Co. и Device Co.

Първата компания ще отговаря за инфраструктурните системи и решения, цифровите решения, както и за батериите и чиповете в рамките на бизнеса на Kioxia. Втората компания, Device Co., ще развива бизнеса със силови полупроводници, електронни устройства и съхранение, твърди дискове с голям капацитет и аналогови интегрални схеми.

Преструктурирането е планирано за втората половина на фискалната 2023 г. Toshiba се надява, че по този начин ще може да постигне устойчив растеж на печалбите и да увеличи стойността на акционерите, отбелязва Bloomberg.

В момента Toshiba има седем основни подразделения, включително инфраструктурно което се занимава със системи за обществен транспорт, водоснабдяване и канализация и асансьори. Енергийното подразделение на конгломерата е специализирано в изграждане на топло- и атомни електроцентрали, а подразделението по електроника отговаря за производството на твърди дискове и полупроводникови продукти.

Toshiba вярва, че тези подразделения могат да бъдат оценени по-добре, ако станат отделни компании. Инвеститорите често подценяват големите конгломерати, защото те са по-трудни за разбиране отвън, по-трудно е и за главния изпълнителен директор да управлява сложна организация, отколкото такава с по-ясен фокус.

Едновременно с преструктурирането, Toshiba обяви планове да продаде 60% си дял в Toshiba Carrier (производител на комерсиални климатични и вентилационни системи) на своя партньор в съвместното предприятие – Carrier Global Corp. – за около 100 милиарда йени (870 милиона долара). Японският гигант допуска също продажбата на Toshiba Elevator and Building Systems Corporation (асансьори и други сградни системи) и Toshiba Lighting & Technology Corporation (осветителни продукти).

През 2021 г. Toshiba отхвърли предложение за придобиване на британската инвестиционна фирма CVC Capital Partners. Тогава се обсъждаше възможността за сключване на сделка на стойност 20 милиарда долара.

Междувременно, инвестиционната компания KKR & Co. обмисля закупуване на Toshiba и планира да предложи на компанията повече от CVC. Канадският инвестиционен гигант Brookfield Asset Management също проявява силен интерес към придобиване на Toshiba.

Коментар