Европа да създаде космически кораб, настояват астронавти

Ако иска да остане в космическата надпревара, ЕС се нуждае от собствен кораб
(илюстрация: ESA – J. Huart)

Въпреки че европейските астронавти летят в космоса от 1978 г., в продължение на десетилетия те трябваше да са пътници на руски и американски кораби – Европа няма свои кораби и зависи от други държави.

Но сега европейското подразделение на Асоциацията за изследване на космоса, което включва повече от 45 астронавти от ЕС, публикува манифест, адресиран до властите, на сайта на Европейската космическа агенция (ESA). В документа се посочва, че лидерите на ЕС трябва бързо да решат дали континентът трябва да ускори усилията си да остане начело на „космическите” сили.

„Докато Европа все още е в челните редици на много космически начинания, като наблюдение на Земята, навигация и космически науки, тя изостава в области с нарастващо стратегическо значение: изследване на космоса и транспорт. БВП на Европа е сравним с този на Съединените щати, но съвместните ѝ инвестиции в изследване на космоса не достигат дори една десета от тези на НАСА”, се посочва в манифеста.

Организацията изтъква, че Русия има „Союз”, Китай – Шенджоу, а НАСА – разработените от SpaceX кораби Crew Dragon, без да се броят предстоящите Orion и Straliner на Boeing. През следващите две години Индия също възнамерява да демонстрира собствен проект за космически кораб.

Според представители на Асоциацията на космическите изследователи, липсата на собствени кораби не просто ги принуждава да разчитат на капризите на партньори, вкл. Русия, НАСА и частни космически превозвачи, но летейки на кораби на SpaceX, ЕС само обогатява своите съперници в космическата надпревара.

„Ако пропуснем шанса да променим статуквото, ще бъдем принудени да закупим транспорт за хора в космоса от други субекти, без никакви гаранции, че нашите нужди и ценности ще бъдат приоритет”, казва агенцията и призова да не се повтарят грешките от миналото, които доведоха Европейския съюз до зависимост от енергийните доставки и информационните технологии.

Освен това бездействието ще засегне индустриалната конкурентоспособност, като парите на европейските данъкоплатци ще бъдат изразходвани в полза на чуждестранни конкуренти.

Манифестът беше публикуван точно навреме – новият ръководител на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер популяризира много амбициозни програми, а сега призова влиятелен екип от десетки европейски астронавти да помогнат, използвайки ефективно административния ресурс, отбелязва Arstechnica.

Документът се появи на 16 февруари – в деня, когато ESA проведе среща на върха в Тулуза, по време на която бяха обсъдени стратегическите въпроси на изследването на космоса и борбата с изменението на климата. Сред ораторите бяха френският президент Еманюел Макрон, както и други влиятелни хора.

Възможно е окончателното решение за създаването на собствен кораб на ЕС да бъде взето по време на заседанието на Съвета на министрите в Париж през ноември т.г. – там ще бъдат направени разчетите за бъдещите разходи.

Но дори да бъдат отпуснати пари, все още има много важни въпроси за решаване. Например, коя ракета-носител ще се използва – старата Ariane 6 или новата и кои държави ще отговарят за изграждането на кораба, чието разработване и тестване може да отнеме десетилетия.

Коментар