Данъчни служби конфискуваха NFT за първи път

Авангардната блокчейн технология често се използва в престъпни схеми
(снимка: CC0 Public Domain)

Британските данъчни власти заявиха в понеделник, че са извършили първата конфискация на незаменими цифрови токени в акция срещу предполагаема престъпна организация за укриване на пари.

Местната служба по приходите и митниците е иззела три NFT след разследване на опит за измама на публичната хазна в размер на 1,4 милиона лири, съобщи CNN. Иззети са и други крипто-активи на стойност около 5000 лири.

Разследването е довело и до ареста на трима души за предполагаеми измами с връщане на данък върху добавената стойност, включващи 250 фалшиви компании.

Ник Шарп, заместник-директор по икономически престъпления в службата по приходите и митниците, каза, че конфискациите на NFT, които все още не са били оценени, следва да послужат като предупреждение за всеки, който смята, че може да използва крипто-активи, за да скрие пари.

„Ние непрекъснато се адаптираме към новите технологии, за да гарантираме, че сме в крак с начина, по който престъпниците действат, за да прикрият своите активи”, заяви Шарп.

Незаменимите токени са крипто-актив, който използва блокчейн технологията за записване на статуса на собственост на цифрови файлове – такива като изображения, видеоклипове и дори елементи в онлайн игри.

Коментар