Потребителите в ЕС ще могат да съдят ИТ гигантите

Потребителски организации се застъпиха пред ЕК за повече контрол над ИТ гигантите
(снимка: CC0 Public Domain)

Индивидуалните потребители да могат да съдят американските технологични гиганти за нарушаване на базовите правила на ЕС, насочени към ограничаването на пазарната мощ на въпросните компании – за това призова коалиция от граждански и академични организации. Общо 31 обединения застанаха зад призива.

Призивът дойде в момент, когато законодателите на ЕС и страните-членки отхвърлиха последните точки от Закона за дигиталните пазари (DMA), предложен от антитръстовия комисар на ЕК Маргарет Вестагер.

Работният текст на закона набелязваше списък с нещата, които следва да се правят и да не се правят от страна на регулаторите на онлайн средата. По същество тези клаузи касаят поведението на големите технологични фирми от САЩ.

„DMA трябва да позволи на потребителите, както индивидуално, така и колективно, да започват правоохранителни дейности при нарушаване на правилата на закона, преди националните съдилища”, казват от обединението в писмо до институциите на ЕС, за което съобщи The Economic Times.

Коалицията прикани институциите и отделните страни-членки на ЕС да позволят на потребителските организации и представителите на гражданското общество да участва в процесите, очертани от предварителния текст на закона, така че техните нужди да бъдат взети предвид при решенията на Европейската комисия относно технологичните гиганти.

Сред участниците в обединението са Privacy International, паневропейската потребителска група BEUC, Съюз за граждански свободи в Европа, академични организации, представители на Университетите в Оксфорд, Виенския институт по икономика и бизнес, Университета в Амстердам, както и американският Център за дигитална демокрация и Потребителска федерация в Америка.

Коментар