Германски учени създадоха най-малката батерия

Най-малката батерия в света, създадена от немски учени, е по-малка от зрънце сол
(илюстрация: TU Chemnitz/Leibniz IFW Dresden)

Немски учени от Технологичния университет в Кемниц разработиха технология, която прави възможно създаването на най-малката батерия в света. Тя може да се използва за захранване на малки сензори, вградени в човешкото тяло.

Учените описват създаването на микроскопичните батерии като процес на самостоятелно сглобяване, заимстван от механизма на ролката. Затова наричат новата технология Swiss-Roll, съобщи NewAtlas.

В своята разработка изследователите са вдъхновени от сладкарските изделия, но вместо тесто и конфитюр, те наслоили токови колектори и електродни ленти, изработени от полимер, метал и диелектрични материали върху опъната плоча. След освобождаване на натягането материалите се навиват един около друг, като приемат структурата на ролка, образувайки „цилиндрична самонавиваща се батерия”.

Така създаденото устройство има размерите на зърно сол и площ под един квадратен милиметър. Минималната енергийна плътност е 100 микроватчаса на квадратен сантиметър.

Според изследователите, свойствата на батерията ѝ позволяват да се интегрира в малки системи – като сензори, вградени в човешкото тяло. Те, от своя страна, могат да се използват за проследяване на нивата на кислород в тъканите, проследяване на възстановяването след операция и наблюдение на функционирането на жизненоважни органи.

Учените казват, че тяхното изобретение може да захранва най-малките чипове в продължение на около 10 часа. Те вярват, че акумулаторните микробатерии биха намерили приложение също в роботизирани системи и свръхгъвкава електроника.

„Тази технология все още има огромен потенциал за оптимизация и можем да очакваме много по-мощни микробатерии в бъдеще”, казва ръководителят на изследването професор Оливър Шмид.

Коментар