Прокурори разследват влиянието на TikTok върху децата

TikTok грабна децата, но властите са обезпокоени за влиянието на видео услугата
(снимка: CC0 Public Domain)

Група щатски държавни прокурори разследва TikTok, за да определи дали и как популярното приложение за кратки видеа увеличава рисковете от онлайн увреждане на децата.

Разследването е продължение на проучване, което прокурорите започнаха спрямо Instagram през ноември относно ефекта на приложението върху тийнейджърите. Целта е да се разбере дали TikTok и Instagram излагат обществото на риск и дали са нарушили държавните закони за защита на потребителите.

Водеща роля в разследването имат представители на осем щата – Калифорния, Флорида, Кентъки, Масачузетс, Небраска, Ню Джърси, Тенеси и Върмонт, съобщи Engadget. Към тях се присъединиха и прокурори от няколко други щата.

„Главните прокурори от цялата нация се присъединиха към разследване на TikTok за предоставяне и популяризиране на платформата сред деца и младежи, изследвайки дали употребата е свързана с вреди за физическото и психическото здраве”, се казва в изявление на прокурорите.

„Разследването ще разгледа вредите, до които може да води използването сред младите потребители, и какво знае TikTok за тези вреди”, уточняват американските прокурори.

Наред с други неща експертите ще разглеждат начините, по които TikTok се опитва да засили ангажираността сред младите потребители, включително „честотата на ангажираност” към платформата и колко време прекарват децата в нея.

Това е поредното проучване на темата за влиянието на социалните медии върху децата. Проверката спрямо Instagram започна след публикация на The Journal, базирана на изтекло вътрешно проучване на Meta – компанията-майка на Instagram. Прокурорите разследват Meta „за предоставяне и популяризиране на социалната медийна платформа Instagram на деца и младежи, въпреки че [компанията] е наясно, че подобно използване е свързано с вреди за физическото и психическото здраве”.

От своя страна Meta посочи, че обвиненията са „фалшиви” и че прокурорите показват „дълбоко неразбиране на фактите”. Приблизително по това време компанията спря работата по версията на Instagram за деца.

Коментар