Прекомерните амбиции на Tesla да си прави батериите сама

Tesla е твърдо решена да намали разходите за производство със собствени батерии
(снимка: CC0 Public Domain)

Илон Мъск иска да прави най-евтините батерии. И бързо. Но експерти от света на акумулаторните технологии анализират стъпките на Tesla в тази посока и не вярват, че фирмата ще успее да сбъдне амбициите на своя шеф.

Подобно на други производители на автомобили, Tesla си доставя батерии от партньори като Panasonic, CATL и LG Energy Solution. В края на 2020 г. Мъск обяви, че Tesla се стреми да намали наполовина разходите за най-скъпата част от електромобила, като започне да произвежда свои собствени батерии.

Литиево-йонните батерии 4680 на Tesla – с диаметър 46 милиметра и височина 80 милиметра – съхраняват около пет пъти повече енергия от сегашните по-малки 2170 клетки. Tesla може да използва по-малък брой нови клетки за същата енергия и пробег, намалявайки разходите.

Неотдавна компанията заяви, че ще започне да доставя превозни средства Model Y с по-големи акумулаторни клетки до края на март. Експертите от бранша са скептични. Те не са убедени, че промяната може да се случи толкова бързо.

„Той променя начина, по който се извършва производството на батерии”, обяснява пред Ройтерс Шърли Менг, професор от Чикагския университет, която преди това е работила в Maxwell – компания за технологии за батерии, придобита от Tesla. „Наистина е трудно да се произвежда със скорост и в мащаб”.

„Мисля, че вероятно няма да достигнат желания ръст с 4680″, казва Джийн Мюнстър, управляващ партньор във фирмата за рисков капитал Loup Ventures, визирайки батерията от следващо поколение.

Амбициите на Tesla се усложняват и от плановете на компанията за използване на нова производствена технология, наречена сухо електродно покритие.

„Има много дълъг процес на фина настройка на оборудването, преди да можете да постигнете обемно производство”, казва Каспар Роулс, главен директор по данните в Benchmark. Той смята, че прецизирането на производствения процес ще отнеме цяла година и ще се случва до края на 2022 г., тоест Tesla ще може да започне обемно производство през 2023 г.

Друго усложнение произтича от факта, че производството на батерии зависи от някои елементи като никел, а международната търговия в момента е силно затруднена заради геополитическата ситуация.

И все пак Мъск е известен с това, че умее да постига „невъзможното”, единодушни са специалистите от света на акумулаторните технологии. Той успя да превърне производител на електромобили в най-скъпата автомобилна компания в света, така че невъзможни неща няма.

Според последните изявления на Tesla, фирмата че ще започне да доставя Model Y с новите, по-големи акумулаторни клетки още към края на март. Каква част от тези коли на Tesla ще бъдат оборудвани с новата акумулаторна технология обаче остава въпрос, който ще озадачава браншовите специалисти още известно време.

Коментар